Tadić nepravomoćno razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH

Tadić nepravomoćno razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH

Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo VSTV-a, utvrdilo je da je Gordana Tadić, postupajući kao glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu kaznenih predmeta i sigurnosne provjere.

Odluka Disciplinskog povjerenstva dostavljena je u ponedjeljak čelnicima VSTV-a i Uredu disciplinske tužiteljice. Do pravomoćnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice.

Na ovu odluku ona ima pravo žalbe.

Oglasili se iz VSTV-a

“Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo za tužitelje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tužene za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno članku 5.2. Etičkog kodeksa za tužitelje koji propisuje da će tužitelj posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužiteljske funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužiteljstva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz članka 57. točka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i točka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi sukladno odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV BiH”, priopćeno je iz VSTV-a.

Tuženoj se za navedene disciplinske prekršaje, na temelju odredaba članka 58. stavak 1. točka (e) i članka 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostupanjskom disciplinskom povjerenstvu VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

Najčitanije