Na gradskom katoličkom groblju u Bugojnu 27. srpnja 2021. odana je počast svima stradalima tijekom rata i progona Hrvata koji se dogodio u srpnju 1993. godine. Tim stradanjima, pogibijama i podnesenim žrtvama, 27. srpnja 2021. godine odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na gradskom katoličkom groblju u Bugojnu kod spomen križa. Svijeće su upalili i vijence položili članovi obitelji, udruga proisteklih iz rata, predstavnici različitih razina vlasti oružanih snaga BiH.

Na današnji dan 1993. Godine dogodio se pravi egzodus hrvatskog življa. Krenulo se u nepoznato, u neizvjesnost, a oni koji su ostali zarobljeni kod svojih domova osjećali su još veću neizvjesnost. Formiran je logor „Stadion“ odakle su pod okriljem noći nestajali uglednici i hrvatski prvaci. Za njima se još uvijek traga. Za tu prolivenu krv, za počinjena zlodjela još nema prave odgovornosti, a provoditelji tamo nekog zamišljenog projekta su sada nagrađeni.

Vlasti Bosne i Hercegovine započele su u srijedu nedaleko od Bugojna u središnjoj Bosni iskapanje u potrazi za tijelima petnaest Hrvata koje su za vrijeme rata zarobili, a zatim pogubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u ljeto 1993. godine.

Ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH (INO) Marko Jurišić izjavio je kako se za žrtvama traga na lokaciji Tvrdulje na Ravnom Rostovu sjeveroistočno od Bugojna nedaleko mjesta gdje su prošle godine otkrivena tijela četvorice iz skupine 19 nestalih najviših ratnih vojnih i civilnih dužnosnika Hrvata Bugojna.

“Uz potporu državne policijske agencije (SIPA) dovođeni su određeni svjedoci i locirali smo nekoliko potencijalnih lokacija na kojima će se odvijati otkapanja. Sada ćemo ih pretražit i vidjet ćemo hoće li biti uspješno”, rekao je Jurišić za Hinu.

Kiseljak.info