Na boravak iza rešetaka poslani su Oliver Čokara te Anđelko O. i Goran B. zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Uhićeni su dok su ‘pretovarali’ kokain iz kontejnera…

Nakon ispitivanja pred Uskokom koje se odvijalo u ponedjeljak, predvečer je sudac istrage odredio istražni zatvor za trojicu osumnjičenih uhićenih u akciji dubrovačke policije sa 72 kilograma kokaina.

Na boravak iza rešetaka poslani su Oliver Čokara te Anđelko O. i Goran B. zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Uhićeni su dok su ‘pretovarali’ kokain iz kontejnera koji je u vlasništvu tvrtke bivše gradonačelnice Metkovića Katarine Ujdur, no kako je naglašeno u sjedištu PU dubrovačko-neretvanske, ta tvrtka nema veze s krijumčarenjem kokaina. Droga je bila skrivena u dijelu kontejnera kojim su u Luku Ploče iz Ekvadora stigle banane, a Goran i Anđelko su bili zaduženi za provaljivanje u kontejner te vađenje kokaina iz spremnika te potom iz kruga tvrtke, do automobila u kojem ih je čekao Čokara. On je pak trebao čuvati stražu i preko veze javljati ako bude kakvih problema…

Kako neslužbeno doznajemo, policija je nešto ranije dobila dojavu o sumnjivom teretu u kontejneru. Koliko zapravo imaju detaljnijih podataka u smislu ranijeg praćenja krijumčarenja ‘bijeloga’, tek će se vidjeti, no zasad je poznato da se prvoosumnjičeni branio šutnjom te da uhićenja ove trojice nemaju veze s organiziranom skupinom koja je ‘pala’ nešto ranije, također zbog šverca većih količina kokaina preko luke Ploče.

Dakle, riječ je o dvije kriminalne organizacije, smatraju na USKOK-u. Goran B. je inače priznao sve, odnosno onaj dio koji mu je bio poznat, barem je tako tvrdio tijekom iznošenja svoje obrane. Ukratko, da je angažiran za provalu u kontejner iz kojeg je trebao izvaditi predmete, no nikad mu nije bilo rečeno da je riječ o kokainu, to je shvatio tek tijekom cijele ‘akcije’…

Tko je Oliver Čokara?

Oliver Čokara prije koju godinu se naveliko spominjao po domaćim portalima kao osoba koju je Zagrepčanka Radmila Vojnović označila kao jednog od glavnih krivaca za događaje u Držićevoj ulici u Zagrebu, optužujući ga da je paljevinama došao do vrijednih napuštenih nekretnina na mjestu kojih je 2013. godine na ime njegove supruge otvoren luksuzni hotel.

– Godine 2001. u Hrvatsku je došao jedan čovjek koji se nije borio za ovu zemlju. Taj se čovjek zove Oliver Čokara. Rođen je 1974. u Kaknju, BiH. Kad je dobio izgon iz jedne europske zemlje, “skrasio” se u Zagrebu. Za početak je davao alibi Novici Petraču kada je otet Zagorčev sin. Dobio je državljanstvo i došao s djevojkom u Petrinjsku 31 u Zagrebu. Otkad on živi u Petrinjskoj, 95 posto požara koji su se desili u gradu, desili su se u krugu od 300 do 500 metara oko njega. Ima i mrtvih. Uglavnom su to napušteni objekti u kojima žive beskućnici, hrvatski državljani koji također nikoga ne zanimaju. Njih, mene i moje susjede taj je Oliver palio po gradu. O.K., možda ne on direktno, ali on zna tko su počinitelji jer je naručitelj. Moj predmet stoji na DORH-u od 2. 2. 2011. godine, živim u sigurnoj kući koju mi je ustupila prijateljica. Oliver otvara hotel koji vrijedi pet milijuna eura, sve novine pišu o “kremi” koja se tamo zatekla…. – govorila je svojedobno Vojnović za Nacional.

Vojnović je u listopadu 2018. godine pred Europskim sudom za ljudska prava dobila odštetu od sedam i pol tisuća eura nakon što je, kako je objavljeno, “na inicijativu i uz asistenciju pravnog tima udruge B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava Zagreb”, u siječnju 2015. godine pokrenula postupak zbog izostanka reakcije “domaćih tijela na njezine navode o zlostavljanju, podmetanju požara i prijetnjama upućenim od strane privatne osobe”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon tih objava u medijima reagirao je Čokara preko odvjetnika, tvrdeći da je njegova obitelj nekretninu u Držićevoj kupila od zakonite vlasnice na temelju valjanog ugovora.

– Svi stanari koji su ranije živjeli na adresi Držićeva 9 tamo su bili bespravno. Unatoč tomu, obitelj Čokara je svim stanarima, uključujući i gospođu Vojnović, isplatila ugovorenu novčanu naknadu, temeljem valjanih i od javnog bilježnika ovjerenih ugovora.

Od 2011. godine obitelj Čokara, uključujući i njihovu maloljetnu djecu, izložena je stalnom pritisku i neviđenim napadima putem Facebooka i ostalih društvenih mreža od strane gospođe Vojnović koja je, očito, naknadno postala nezadovoljna iznosom naknade koji je dobila iako je, ponavljamo, u navedenom prostoru bila bez valjane pravne osnove. Protiv gospodina Čokare nikada se s ovim u vezi nije vodio bilo kakav sudski postupak te se presuda Europskog suda za ljudska prava odnosi na Republiku Hrvatsku, a ne na njega osobno i njegovu obitelj – stajalo je, uz ostalo, u objavi reakcije na jedan od članaka u Nacionalu.

Izvor: 24Sata