Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine  Vjekoslav Vuković izjavio je u razgovoru za Fenu kako je poslovna zajednica spremna za poslovanje sa Europskom unijom, što pokazuje činjenica da više od 70 posto naših roba izvozimo na tržište Europske unije.

– Dakle, to je naša kontinuirana zadaća. Uspjeli smo to približiti tijelima vlasti. Nedavno je bio sastanak u Parlamentarnoj skupštini BiH, kada su parlamentarci ostali zapanjeni da to “nešto” još uvijek nije riješeno, jer BiH nakon 2026. može trpjeti velike gubitke – navodi Vuković.

Dodaje da su upravo i taj problem artikulirali kroz Eurokomoru, “želeći da nam i njihovi eksperti pomognu sa onim što su oni doživjeli ulaskom u sistem CBAM-a, koliko je to benefita, a koliko zapravo negativnih efeketa”.

Vuković je kazao da bi institucije vlasti u BiH trebale da stvaraju pozitivan politički, a posljedično tome i poslovni ambijent.

– Ponekad nam neka retorika ne ide u prilog, stranim investitorima posebno, ali nastojimo da to sve amortiziramo kroz ovu našu poslovnost. Temeljni problem, što cijela poslovna zajednica u BiH trpi, jeste nekada ta sporost u odlučivanju. Nekada moramo biti puno brži. Moramo djelovati promptno i nalaziti adekvatna rješenja. U protekle četiri godine smo, kako Vijeću ministara BiH, tako Parlamentarnoj skupštini BiH, dostavili 77 različitih inicijativa iz oblasti gospodarstva, kako da otklonimo neke barijere, kako da ubrzamo neke procese i mi na tom našem putu definitivno nećemo stati – zaključio je Vuković u razgovoru za Fenu.

FENA