Vlada Županije Središnja Bosna usvojila je na današnjoj sjednici u Travniku Prijedlog Proračuna za 2024. godinu u iznosu od 356,65 milijuna KM.

KUBAT AUTOMOBILE

U odnosu na nacrt prijedlog je uvećan za oko 1,4 milijuna KM, kazala je županijska ministrica financija Mirjana Plavčić.

– Ministarstvo financija izvršilo je korekcije od oko 520.000, a oko 870.000 KM korigirano je na samoj Vladi na prijedlog Ministarstva gospodarstva, a zbog kretanja na tržištu električne energije gdje se procjenjuje da će doći do udara na javna poduzeća. u cilju zaštite rasta cijena javnih usluga Vlada je dala svoj doprinos – rekla je Plavčić.

Navela je kako je proračun razvojni.

– Zadovoljni smo što je ovaj proračun u poređenju s prethodnim dostigao značajnu karakteristiku razvojnog. Naša kapitalna ulaganja i transferi iznose 15 posto proračunskih sredstava. Ono što dugujemo uposlenicima i sindikatima na temelju pregovora vezanih za visinu osnovice obračuna plaća, valja naglasiti da smo mi u ovoj godini dostigli iznos osnovice plaća u FBiH. Opredjeljenje je da pratimo kretanja plaća u FBiH, za koje još uvijek nemamo činjenice, tako da ćemo se zadržati na ovoj osnovici, a u slučaju nekih izvjesnijih činjenica, do samog prijedloga na Saboru pristupit ćemo amandanski”, kazala je Plavčić.

Zadovoljan usvojenim bio je i premijer KSB Tahir Lendo.

– Proračun je po svim elementima dobio značajnu komponentu razvoja i socijalne zaštite jer su svi grantovi rasli po tom osnovu. Zadovoljstvo je da nemamo stresove u kantonu, niti političke ni ekonomske. Idemo s implementacijom osnovne strategije razvoja kantona i takav proračun prilagođavamo strategiji. Pojačali smo i značajno uvećali sredstva za kapitalna ulaganja u svim ministarstvima. Značajno ćemo podržati one koji direktno rade na proizvodnji i u poljoprivredi i u prerađivačkoj industriji, a i braniteljske populacije su kroz egzistencijalnu naknadu dobile sve što su tražili od ove Vlade – rekao je Lendo.

Prijedlog treba proći još saborsku proceduru.