Putin je pred zastupnicima Dume u utorak održao veliki godišnji govor u Moskvi. U obraćanju koje je trajalo oko sat i 45 minuta, Putin se dotaknuo ”specijalne vojne operacije u Ukrajini”, naglašavajući kako su Rusi došli spasiti Ukrajince. Osim toga, uobičajeno je optužio NATO i Zapad za obmanjivanje i dvoličnost

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je svoje godišnje obraćanje parlamentu u utorak, nekoliko dana prije prve godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu. Zastupnici oba doma parlamenta, Državne dume i Vijeća Federacije, sastali su se tim povodom u blizini Kremlja u centru Gostinij Dvor.

Putin će govoriti o ratu i trenutnoj situaciji u Rusiji, kao i o ekonomskoj i socijalnoj politici, priopćio je ranije Kremlj. Radi se o njegovom 18. predsjedničkom obraćanju parlamentu, dok se posljednje obraćanje održalo u travnju 2021. Prošle godine nije ga održao pozivajući se na “dinamiku događaja”.

Na samom početku govora, Putin se obratio svim zastupnicima, senatorima i građanima, govoreći se ovaj govor održava u ”nešto drugačijem svjetlu” nego inače.

Velike promjene

– Velike promjene dogodile su se za našu državu, a svatko od nas ima odgovornost. Nakon 2014., odlučili smo provesti specijalnu vojnu operaciju. Od 2014. se Donbas borio za svoja prava – kazao je na početku.

Tvrdio je da su Ukrajinci čekali da im Rusi “dođu u pomoć” i da su njegove snage učinile “sve što je bilo moguće” da se “ovaj problem riješi na miran način”. Ponavljao je tvrdnju da je Rusija bila suočena s nacističkom prijetnjom te stalnim prijetnjama i mržnjom kijevskog režima.

– Volio bih naglasiti da je NATO i prije specijalne vojne operacije imao pregovore o isporuci teške artiljerije. Oni su imali vojne baze na granicama i vježbali su za iduće vojne operacije. Danas o tome javno pričaju i ne skrivaju se od toga. Dok je Rusija pokušavala naći mirno rješenje, NATO je igrao prljavo – kazao je.

Putin je naglasio da je NATO bio jako dvoličan proteklih godina i po pitanju Jugoslavije i Sirije, naglašavajući da varaju svoj narod o pričama iz Donbasa.

– Radi se o potpunim lažima. Mi smo inzistirali na zaštiti vlastitih interesa. Jako smo bili otvoreni za dijalog sa Zapadom i inzistirali smo na tome da Europa ima jednak sistem sigurnosti. Kao odgovore smo dobivali laži – komentirao je Putin, ponavljajući tezu o proširenju NATO granica.

Govoreći o SAD-u, kazao je da niti jedna druga država na svijetu nema toliko stranih vojnih baza.

– Imaju stotine vojnih baza diljem svijeta, cijeli je planet prošaran njihovim bazama. U prosincu 2021. od SAD-a i NATO-a smo traži sigurnosne garancije, ali su nas direktno odbili – dodao je.

Zapad želi neograničenu moć

Zapad je započeo rat, a mi smo učinili sve da ga spriječimo, kazao je Putin u obraćanju.

– Cilj Zapada je pridobiti neograničenu moć. Ljudska patnja im nije bitna. Podsjetio bih vas da je Zapad 1930-ih otvorio put nacističkoj Njemačkoj, a svatko tko zna povijest, zna da to seže i iz 19. stoljeća. Mi se ne borimo protiv Ukrajinaca, oni su postali taoci Zapada u političkom i ekonomskom smislu. Desetljećima su pljačkali Ukrajinu što je uzrokovalo siromaštvo u toj zemlji.  Naša je zadaća štititi našu djecu – kazao je.

Očito je da će Zapad nastaviti s destabilizacijom, komentirao je. Putin je također naglasio kako zajedništvo ponovno vlada u okupiranim dijelovima, dodajući kako će uskoro krenuti revitalizacija područja.

– Znamo koliko je teško našim majkama, naša je odgovornost pomagati obiteljima koji su ostali bez svojih voljenih – komentirao je te predložio osnivanje posebnog fonda za pomoć obiteljima, na što je dobio odvojen pljesak.

– Shvaćamo da pokretanje specijalne vojne operacije nosi veliki teret. Moramo doseći 91% spremnosti za cijelu vojsku i mornarnicu, a planiramo uvođenje najnovije tehnologije koja će povećati kvalitetu naše vojske. U nekim dijelovima smo već bolji od Zapada – dodao je.

Putin je naglasio kako ”treba napraviti sve kako bi Rusija pobijedila”.

– Zapad je započeo i s ekonomskom agresijom, no ni u jednom polju nisu bili uspješni. Kažnjavaju sami sebe i time su uzrokovali kolaps energetskog sektora i rast cijena, a krive Rusiju. Nametnuli su nam sankcije, pokušavaju nam ograničiti izvoz. Cilj sankcija je da patimo – komentirao je Putin, dodajući kako se zapadnim državama GDP smanjio.

‘Naše gospodarstvo je raslo’

– Rekli su da će nam će nam se naš sustav kolabirati, a zahvaljujući drugim partnerima naše je gospodarstvo raslo – dodao je.

Putin je naglasio kako Rusija mora uspostaviti nove logističke rute sa svojim partnerima, pritom naglašavajući infrastrukturne projekte koji će ”pomoći razvitku i Sibira i istoka”. Potom je nastavio govoriti o projektima koji su planirani u Rusiji, dodajući kako se ne radi o procjenama, već o stvarnim pothvatima koji će se provodi, ili se već provode.

Potom se Putin ponovno vratio u prošlost, komentirajući razdoblje nakon pada SSSR-a 1991. godine.

– Znamo da su se Europljani i Amerikanci raspravljali kako bi Rusija trebala izgledati. Na kraju smo postali zapadnjački orijentirani, a postali smo izvor dobara i brze zarade. Tehnologija je bila zapadnjačka, sve je bilo zapadnjački, pa je prirodno i kapital počeo odlaziti prema Zapadu. I ranije sam se šalio da ćete vi svi morati trčati po zapadnjačkim sudovima kako biste obranili svoju imovinu, i točno to se dogodilo – komentirao je.

Pozvao je i gospodarstvenike da krenu u novom smjeru kako bi ruska budućnost bila izgradnja snažnog neovisnog gospodarstva koje nije izolirano.

Zatražio podršku oligarha

– Trčanje okolo i zapomaganje nema smisla. Nemojte ostati u prošlosti, vi ste jaki ljudi. Država će vas podupirati – poručio je okupljenima, na što je ponovno dobio veliki aplauz.

– Mi uvijek pomažemo ljudima u teškim situacijama i održimo svoju riječ. Pomagali smo i drugim državama u pandemiji, poput Italije. Pomažemo i građanima u Turskoj i Siriji, to je naša srž i to se održava na Rusiju kao državu – dodao je.

Vladimir Putin kratko se dotaknuo i predsjedničkih izbora koji će se održati 2024. godine. Očekuje se da će se Putin ponovno kandidirati za dužnost 2024. nakon više od 20 godina na vlasti. Ustavne promjene znače da bi 70-godišnjak mogao ostati na čelu Kremlja do 2036. godine.

– Predsjednički izbori održat će se prema zakonu. Moramo se fokusirati na sigurnost i nacionalni interes. Moramo se ujediniti kako bismo postigli povijesno pravo, a to je da Rusija bude snažna – komentirao je pa kasnije u govoru najavio i povećanje minimalne plaće.

Osvrnuo se i na nuklearno oružje, govoreći kako Zapad provodi inspekcije u nuklearnim elektranama. Kazao je i kako Velika Britanija i SAD imaju nuklearno oružje koje je usmjereno protiv Rusije.

– Moramo to uzeti u obzir. NATO sada nama daje ultimatume, govoreći nam da se moramo pokoriti njihovim zahtjevima u sklopu dogovora o nuklearnom oružju koje smo potpisali 90-ih. Žele nas strateški poraziti. Ili su jako cinični ili glupi. No, nemojte nam lagati – znamo da nekim njihovim nuklearnim oružjima ističe rok trajanja i da razmišljaju o testiranju tog oružja. Mi naravno nećemo nikada napasti prvi  – komentirao je.

– Mi smo ujedinjeni, sigurni smo u našu moć. Istina je s nama – ovim je riječima završio govor Vladimira Putina, nakon sat i 46 minuta.