Prema tom dokumentu, nastalom u jesen 2021., krajnji je cilj formiranje takozvane Savezne države Rusije i Bjelorusije najkasnije do 2030. Razmotreno je sve što je uključeno u spajanje dviju zemalja, uključujući “usklađivanje” bjeloruskih zakona s onima Ruske Federacije.

Interni dokument koji je procurio iz ureda Vladimira Putina, a koji je dobio Yahoo News, iznosi detaljan plan o tome kako Rusija planira preuzeti punu kontrolu nad susjednom Bjelorusijom u sljedećem desetljeću pod izlikom spajanja dviju zemalja. Dokument do detalja ocrtava puzajuću aneksiju političkim, ekonomskim i vojnim sredstvima ove neovisne, ali neliberalne europske nacije od strane Rusije, koja je u aktivnom ratnom stanju u svom pokušaju da osvoji Ukrajinu.

“Ciljevi Rusije u odnosu na Bjelorusiju isti su kao i u slučaju Ukrajine”, rekao je za Yahoo News Michael Carpenter, američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju. “Samo se u Bjelorusiji oslanja na prisilu, a ne na rat. Njegov krajnji cilj i dalje je potpuna integracija te države.

Prema tom dokumentu, nastalom u jesen 2021., krajnji cilj je formiranje takozvane Savezne države Rusije i Bjelorusije najkasnije do 2030. Razmotreno je sve što je uključeno u spajanje dviju zemalja, uključujući “usklađivanje” bjeloruskih zakona s onima Ruske Federacije; “koordinirana vanjska i obrambena politika” i “trgovinska i gospodarska suradnja… na temelju prioriteta” ruskih interesa; te “osiguranje prevladavajućeg utjecaja Ruske Federacije u društveno-političkoj, trgovinsko-ekonomskoj, znanstveno-obrazovnoj i kulturno-informativnoj sferi”.

U praksi bi to eliminiralo sve što je ostalo od suvereniteta Bjelorusije i svelo zemlju s 9,3 milijuna ljudi na status satelita Moskve. Tako bi, teoretski, Bjeloruse stavilo na milost i nemilost prioriteta Kremlja, bilo u poljoprivredi, industriji, špijunaži ili ratu. A to bi predstavljalo sigurnosnu prijetnju europskim susjedima Bjelorusije, od kojih su tri – Latvija, Litva i Poljska – članice NATO-a i Europske unije.

Nekim promatračima strategija potvrđuje ono što je odavno očito i, povremeno, otvoreno priznato, i od strane Moskve i Minska. Rainer Saks, bivši šef estonske vanjske obavještajne službe, rekao je za Yahoo News da se “u velikoj shemi stvari ovaj dokument ne razlikuje od onoga što se općenito misli da Rusija želi od Bjelorusije. Naravno, Rusija će preuzeti kontrolu nad Bjelorusijom, ali pitanje je hoće li to učiniti po cijenu neovisnosti. Iznenađuje me zašto je ovaj cilj — 2030. — postavljen tako daleko unaprijed. Zašto bi Rusija čekala tako dugo?”

“‘Ujedinjena država’ prijetnja je bjeloruskom narodu i bjeloruskoj državnosti”, rekla je Svetlana Tsikhanovskaya, bjeloruska oporbena čelnica koja živi u egzilu u Litvi nakon što se natjecala na posljednjim izborima. “To nije zajednica jednakih. To je putokaz za pripajanje Bjelorusije Rusiji. Budući da je naš cilj vratiti Bjelorusiju na put demokracije, to će biti nemoguće učiniti u saveznoj državi s Rusijom.”

Kremlj nije odgovorio na zahtjev Yahoo Newsa za komentar.

Strateški dokument, koji nikad prije nije bio javno objavljen, pribavio je međunarodni konzorcij novinara iz Yahoo Newsa, Delfija iz Estonije, Dossier Centra sa sjedištem u Londonu, švedskih novina Expressen, Kyiv Independenta, njemačkog Süddeutsche Zeitunga i njemačkih radijskih mreža Westdeutscher. Rundfunk i Norddeutscher Rundfunk, poljski istraživački list Frontstory, Bjeloruski istraživački centar i srednjoeuropska novinska stranica VSquare.

Autorstvo strateškog dokumenta, prema jednom zapadnom dužnosniku koji je izravno upoznat s njegovom izradom, pripada Predsjedničkoj upravi za prekograničnu suradnju, dijelu Putinove predsjedničke administracije, koja je osnovana prije pet godina. Stvarna zadaća prilično bezazleno nazvane uprave je kontrolirati zbivanja u  susjednim zemljama koje Rusija vidi kao u svojoj sferi utjecaja: Estonijom, Latvijom, Litvom, Bjelorusijom, Ukrajinom i Moldavijom.

Ravnateljstvo vodi Alexey Filatov, koji je izravno odgovoran Dmitriju Kozaku, zamjeniku šefa predsjedničke administracije. Filatovljev tim dobio je zadatak osmisliti nove strategije koje bi detaljno opisale ruske strateške ciljeve u svih šest zemalja, oslanjajući se na resurse i doprinose većine vitalnih ruskih državnih institucija. Prema zapadnom obavještajnom časniku koji je izravno upoznat sa strateškim dokumentom, ruske domaće, strane i vojne obavještajne službe — FSB, SVR, GRU — uz Glavni stožer oružanih snaga, sve su aktivno pridonijele ovom dokumentu. Gotov dokument predstavljen je Kozaku u jesen 2021., rekao je isti izvor za Yahoo News.

Kao i svih šest zemalja u djelokrugu Uprave, Bjelorusija je nekoć bila dio Sovjetskog Saveza. No, dok su se Ukrajina i baltičke države okrenule Europi i demokraciji zapadnog tipa, Bjelorusijom već tri desetljeća gospodari pouzdani ruski saveznik u obliku bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, kojeg se često naziva “posljednjim diktatorom Europe”.

Koncept Unije države prvi je put uveden sredinom 1990-ih, u obliku ugovora osmišljenog za političku, gospodarsku i kulturnu integraciju Rusije i Bjelorusije. Federacija po uzoru na bivši Sovjetski Savez stvorena je 1999. s vlastitim upravnim institucijama, uključujući vijeće ministara, parlament i visoki sud. No projekt je propao, a o punoj implementaciji ponovno se ozbiljno raspravljalo tek 2018., što se poklopilo s Putinovim agresivnim geopolitičkim ambicijama.

U studenome 2021. Lukašenko i Putin potpisali su sporazum koji dopušta 28 integracijskih programa, uglavnom usmjerenih na ekonomska i regulatorna pitanja. Potpisali su i zajedničku vojnu doktrinu, no izostavljeni su politički aspekti spajanja dviju zemalja.