Američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith upozorila je da se Rusija bavi klasičnim metodama kako bi izazvala nestabilnost u regiji Zapadnog Balkana.

KUBAT AUTOMOBILE

Govoreći na virtualnoj konferenciji za novinare uoči sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse, Smith je naglasila da je već godinama na Zapadnom Balkanu vidljivo “klasično rusko djelovanje” u kojem se koristi niz hibridnih taktika za destabilizaciju regije.

“To (destabilizacija) je krajnji cilj. I za to koristi klasičnu listu instrumenata. Jedno od njenih preporučljivih instrumenata je upotreba dezinformacija, koje široko koristi širom regije da podijeli društva iznutra, da podijeli Europu iznutra, i da odvoji Sjedinjene Države od europskih saveznika i naših prijatelja sa Zapadnog Balkana”, izjavila je Smith.

Ona je naglasila da se pažljivo prate sva ruska djelovanja u regiji, te se u tom pravcu blisko surađuje kako s onim državama iz Zapadnog Balkana koje su članice Alijanse tako i s onima koje su u susjedstvu NATO-a, poput Bosne i Hercegovine i Srbije.

Analitičar Finskog Instituta za međunarodne odnose (FIIA) i nekadašnji dužnosnik NATO-a Edward Hunter Christie u intervjuu za RSE je ranije rekao kako vojni lideri mnogih europskih zemalja upozoravaju na mnogo veću vjerojatnoću izravnog rata između europskih članica NATO-a i Rusije.

On je naveo i kako “postoji i značajan rizik da bi Putin bio zainteresiran da pokrene srpsko pitanje”.

“Siguran sam da ti ljudi u Srbiji i u RS unutar Bosne, koji su također revanšisti ili žele stvoriti Veliku Srbiju spajanjem Republike Srpske i Srbije, gledaju u Moskvu s puno nade. Zato što bi destabilizacija Zapadnog Balkana na ovaj način mogla biti veoma interesantna za Rusiju”, ocijenio je Christie.