Tucanje jajima jedan je od najstarijih uskrsnih običaja. U nekim tekstovima se navodi da se “tucanje jajima” spominje još u 14. stoljeću, no prakticira se gotovo u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Taj se običaj još naziva i “borba jajima”, jer jedan “borac” izaziva drugog te se oni “tucaju jajima” sve dok nekome ne pukne ljuska. Pobjednik je onaj čija je ljuska najmanje oštećena, a u nekim krajevima se prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina. Za tucanje se koriste i obojana i neobojana jaja.

KUBAT AUTOMOBILE

Turnir u tucanju kokošjim jajima kod “Romčeta”

Kao i prethodnih godina, u Rauševcu (zgrada bivšeg Grafičkog fakulteta) organiziran je turnir u tucanju kokošjim jajima. Turnir će biti održan dana 31. 3. 2024. godine s početkom u 13 sati.

Natjecanje će biti održano u kategorijama kokošjih jaja. Jaja moraju biti skuhana i ne smiju biti obojena. Prijave za natjecanje primaju se do početka turnira.

Pobjednik turnira u 2023. godini bio je Ivan Biletić. Kao pobjedniku pripao mu je prijelazni pehar.

Ukoliko želite osvojiti prijelazni pehar sa ugraviranim svojim imenom možete se prijaviti za sudjelovanje na broj: +38763580989

Drago mi je što se ovakve manifestacije održavaju u našoj općini jer na ovaj način pokazujemo kako u našem Kiseljaku i dalje obilježavamo vjerske blagdane, što je oduvijek bilo u tradiciji ove općine, unatoč destrukciji vremena i bolesti društva”, poručio je organizator Dragan Petrović.

Za posjetitelje će biti organizirana glazba, a najbolji natjecatelji će osvojiti pehare i zahvalnice.

Kiseljak.info