Veleposlanstvo Italije u Sarajevu, Udruga italijanskih gospodarstvenika u Bosni i Hercegovini – AIIBH i teatarska trupa “Nestor Theater Company” predstavljaju baletno-glazbenu predstavu “Leonardo” (Teatar SARTR, 8. prosinca 2023.).

KUBAT AUTOMOBILE

Sav prihod od prodaje ulaznica bit će doniran Ustanovi Bakovići!

Sarajevo, 6. prosonca 2023. Sve je spremno za željno očekivanu baletno-muzičku predstavu koja će u petak, 8. prosinca, donijeti u Sarajevo zvuk, boje i prizore italijanske renesanse. Više od trideset umjetnika stiže iz Italije u prijestolnicu Bosne i Hercegovine radi izvedbe predstave “Leonardo”, u produkciji italijanske teatarske trupe “Nestor Theater Company”, u Sarajevskom ratnom teatru SARTR. Inicijativa – temeljena na životu genija – slikara, naučnika i izumitelja Leonarda da Vincija – ima isključivo dobrotvorni karakter i nastala je u saradnji s neprofitnom organizacijom “Vrt plavih ruža”, aktivnom u BiH trideset godina, u domenu socijalnog i humanitarnog angažmana, i Ambasadom Italije u Sarajevu; sav prihod od prodaje ulaznica, bit će usmjeren Ustanovi za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Bakovići.

Projekat je velikodušno podržalo Udruženje italijanskih privrednika u BiH – AIIBH. Element, izuzetno cijenjen od strane ambasadora Marca Di Ruzze. “Ovaj događaj” – rekao je Di Ruzza – “omogućen je zahvaljujući savršenoj sinergiji između svijeta privrede, svijeta kulture i svijeta organizacija trećeg sektora. Također, predstavlja i izuzetnu priliku da publiku i prijatelje Italije uvedemo u nastupajuće praznike, u ozračju dobročinstva”.

Predstava kojom je otvorena nova sezona Teatra degli Audaci u Rimu, prikazana je u različitim teatrima u Rimu, Frosinoneu, Gaeti i Terracini, a proteklih dana i u Zagrebu, u prestižnoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Sarajevskom izvedbom, dvanaestom u nizu, okončava se ovogodišnja međunarodna turneja. Režiju, produkciju i koreografije, potpisuje umjetnički direktor teatarske trupe “Nestor Theater Company”, Kevin Arduini. Kroz koreografske slike, koje harmonično spajaju balet, muziku, operno pjevane i glumu, autor pripovijeda o životu Leonarda da Vincija, s jedne strane, prateći njegov životni put, a s druge strane, podsjećajući na njegovo plodno umjetničko stvaralaštvo i njegov sveprisutni genij naučnika. Više od 30 umjetnika na sceni, s posebnim osvrtom na kostime koje je kreirala kostimografkinja trupe Eleonora Gismondi, uz podršku krojačica i internog osoblja trupe.

Ulaznice za predstavu, po cijeni od 15,00 KM, dostupne su putem portala i prodajnih mjesta platforme kupikartu.ba koja se pridružila inicijativi, osiguravajući bez naknade uslugu promocije događaja i distribucije karata.

Kiseljak.ba