Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, mjesto brojnih zavjeta, molitava, ali i čudesnih uslišanja, minirana je ožujku 1993.

KUBAT AUTOMOBILE

U subotu, 9. prosinca u 18 sati u restoranu Gastro Globus u Zagrebu održat će se svečana donatorska večera za izgradnju svetišta Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca. Večera se održava pod motom “Obnovimo zavjet za svetište sv. Ive”.

Večeru organizira župa Sv. Ivana Krstitelja Podmilačje u suradnji s Udrugom prijatelja kraljevskog grada Jajca te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Večeri će prethoditi sveto euharistijsko slavlje u 17 sati u župnoj crkvi na Sigetu koje će predvoditi nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Cilj donatorske večeri je prikupljanje sredstava za pomoć u dovršetku izgradnje nove župne crkve u Podmilačju.

– Svima je poznato da je Podmilačje jedinstveno svetište na našim prostorima i šire. Stjecište je svih ljudi koji traže u ovome svetom mjestu duhovni i tjelesni mir kao i lijek za svoje ranjenosti. Sakralni objekti koje gradimo služe upravo i toj svrsi. Svojim sudjelovanjem u ovoj dobrotvornoj večeri doprinijet ćete ovoj plemenitoj misiji – navodi se u dopisu koji nam je u ime organizatora poslao župnik fra Filip Karadža.

Svetište u Podmilačju jedno od najstarijih i najpoznatijih u Bosni i Hercegovini. Datira iz 15. stoljeća kada je, vjeruje se, i sagrađena stara crkvica u gotičkom stilu. Mjesto je to brojnih zavjeta, molitava, ali i čudesnih uslišanja u kojem se svake godine okupe tisuće vjernika.

Najveći ožiljci u Podmilačju ostali su od devedesetih godina prošloga stoljeća. U ožujku 1993. srpska je vojska do temelja razorila svetište.

Sve što je tada spašeno bio je čudotvorni kip svetoga Ivana Krstitelja. S izgradnjom nove crkve krenulo se u ožujku 2004. godine, ali ona još nije završena.

Svi koji žele sudjelovati na svečanoj večeri kojom se prikupljaju sredstva za obnovu i izgradnju svetišta detaljnije informacije mogu dobiti putem e-maila zupapodmilacje@gmail.com.