Danas 14. studenog je u Osnovnoj školi “Brestovsko” obilježen Svjetski dan dijabetesa koji se u svijetu obilježava od 1991. godine. Organizator je bila nastavnica vjeronauka Sanja Garabin s učenicima 6. razreda. Prezentacijom je upoznala učenike i djelatnike škole što je dijabetes, koje tipove razlikujemo, koji su simptomi i uzroci dijabetesa.

Svoje iskustvo s dijabetesom ispričala je nastavnica geografije Anđela Kukrić koja boluje od dijabetesa tip 1 već 24 godine. Posebno je naglasila što znači podrška i upoznavanje okoline s dijabetesom, te kako prepoznati i djelovati u slučaju hipoglikemije i hiperglikemije.

Naša učenica 6. razreda Lucijana Vujica s dijabetesom živi dvije godine, a ovom prilikom pričala je o prehrani, te s kojim se poteškoćama susretala. Objasnila nam je što je pumpica i senzor za mjerenje šećera i što to znači za život s dijabetesom.

Učenik 8. razreda Petar Stjepanović koji također boluje od dijabetesa, podijelio je svoje iskustvo i simptome s kojima se susreo.

Nakon toga učenicima i djelatnicima mjerena je razina glukoze u krvi. Na kraju prezentacije pustili su plave balone u zrak, u znak potpore svoj djeci i svima koji se bore s ovom bolešću. Neka se čuje i prepozna.

Kiseljak.info