Čelni ljudi šest političkih subjekata koji bi trebali činiti novu parlamentarnu većinu u Skupštini Zeničko-dobojske županije, predvođeni Bosanskohercegovačkom inicijativom – Kasumović Fuad, na pres-konferenciji su službeno obznanili kako su postigli politički dogovor za koji imaju podršku i potpise 18 od 35 zastupnika.

Prema političkom dogovoru stranaka koje bi trebale činiti novu skupštinsku većinu, BHI-KF bi trebala predložiti mandatara za novu Vladu ZDŽ.

-Da ispoštujemo volju građana ZDŽ-a, ova koalicija broji oko 83.000 glasova, što je apsolutna većina na kantonu. Mi smo po objavi rezultata Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, razgovarali i na kraju, po meni, napravili veoma jaku i na čistim osnovama koaliciju, koja ima plan vladati naredne četiri godine. Razgovarano je o svim temama pa i o ministarstvima, ali to još uvijek nije dogovoreno i nije završeno – istaknuo je predsjednik BHI-KF i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, najavljujući da će rezultate tih dogovora transparentno prezentirati javnosti.

Skupština ZDŽ, dodao je, do 20. studenog mora zakazati konstituirajuću sjednicu, koju će zatražiti čim dobiju certifikate za zastupnike koji su osvojili mandate. Kasumović je najavio da će, kao koalicija, danas ili ujutro svim ustanovama i Vladi ZDŽ uputiti dopis te tražiti da se zaustave prijem novih ljudi.

Povjerenik Županijskog odbora Demokratske fronte – Željko Komšić za ZDŽ Goran Bulajić istakao je kako su, kao Kolicija za državu Željko Komšić, pristupili ovom projektu te da žele izvršiti reforme u svim segmentima.

-Nadam se da ćemo u narednom razdoblju, s ovom energijom i entuzijazmom, koji smo pokazali proteklih dana i nastaviti, ispoštovati rokove koji se tiču imenovanja mandatara, a nakon toga i prijedloga za Vladu ZDŽ – kazao je Bulajić.

BHI-KF, kao i SDP BiH, osvojila je po pet mandata za novi saziv Skupštine ZDŽ, a predsjednik Županijskog odbora SDP-a ZDŽ Mirsad Mahmutagić, koji je i načelnik Općine Maglaj, naglasio je da daju punu potporu ovoj programskoj koaliciji.

-Građani su kroz ovaj broj glasova – preko 80.000, za ovih šest političkih subjekata, kroz svoje glasove iskazali namjeru za promjenama. Mi ćemo učiniti te promjene. Praktično, bit ćemo servis građana ZDŽ, ali i pokretač razvoja, kazao je Mahmutagić.

Prema neslužbenoj raspodjeli ministarstava, BHI-KF predložit će i čelnu osobu za Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo; Socijaldemokratskoj partiji (SDP) trebalo bi pripasti Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša i Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport; DF-u bi trebao pripasti Ministarstvo financija i Ministarstvo za boračka pitanja; NIP-u bi trebala pripasti pozicija predsjedavajućeg županijske Skupštine ZDŽ te Ministarstvo zdravstva; NES-u Ministarstvo unutarnjih poslova te Našoj stranci Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Fena