U cilju očuvanja tradicije i promoviranja lokalne gastronomske ponude u Kreševu će se 20.11. 2022. godine održati Međunarodni ”Rakija Fest” Kreševo, s lokacijom Svadbeni salon ”Karlovačko”.

Festival će biti cjelodnevni, popraćen glazbom i zabavom, a posjetitelji će moći kušati rakije, ginove, likere i druga alkoholna i nealkoholna pića mnogobrojnih izlagača i destilerija. Također će mnogi izlagači prezentirati domaću hranu kao što je sir, čvarci, kobasice i slično, a organizatori su pripremili bar i roštilj.

Zabavni dio festivala će odrađivati Mladi Vareški tamburaši.

Osim tog, ljubiteljima jakih alkoholnih pića je zasigurno poznato ime profesora dr. Ninoslava Nikićevića, koji će održati predavanje pod nazivom ”Mala škola proizvodnje žestokih alkoholnih pića”.

Dr. Ninoslav Nikićević je izvanredni profesor na predmetu Tehnologija jakih alkoholnih pića na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Doktorsku disertaciju pod naslovom ”Prilog proučavanju važnijih aromatičnih sastojaka šljive požegače i rakije šljivovice iz oblasti prehrambene tehnologije” obranio je 2000. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i tako postao prvi, i za sada jedini, doktor znanosti za jaka alkoholna pića u regiji i jedini u svijetu koji je doktorirao na problematici proučavanja aromatskog kompleksa rakije šljivovice proizvedene od sorte požegača.

Dr. Ninoslav Nikićević je vodeći i za sada jedini aktivni znanstvenik iz oblasti Tehnologije jakih alkoholnih pića u regiji.
U ovoj oblasti značajno utječe na razvoj zanatske i industrijske proizvodnje voćnih rakija, posebno šljivovice, čiji je najveći poznavatelj i ekspert kod nas.

Veliki je pobornik zaštite rakije šljivovice na međunarodnoj razini.

Festival počinje od 10:00 sati s predavanjem ”Mala škola proizvodnje žestokih alkoholnih pića prof. dr. Ninoslava Nikićevića”.

U sklopu Festivala će Profesor i senzorno ocjenjivati rakije. Uzorci se šalju poštom, najdalje do 19. 11., a o detaljima ocjenjivanja možete saznati više preko messengera portala kresevo.info.

Rakija_Fest_plakat.jpg