U vojarni “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku, 10. studenoga, obilježen je blagdan Sv. Martina, nebeskog zaštitinika kapelice i vojarne u kojoj je smještena 2. pješačka bojna 5. pješačke brigade Oružanih snaga BiH.

Caffe restaurant Kort Kiseljak

Obilježavanje patrona započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika brigadiru Hrvatskog vijeća obrane Mati Lučiću Maturici te molitvom opijela za umrle i poginule branitelje kod spomen obilježja.

Misu je potom u kapelici Sv. Martina predslavio upravitelj splitske vjerničke zajednice Gospe Fatimske don Ivan Zovko. Koncelebiralo je desetak svećenika Kreševskog i Sutješkog dekanata i vojnih kapelana te generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić. Nazočne je na početku pozdravio vojni kapelan i župnik u Haljinićima vlč. Ljubo Zelenika.

Misnom slavlju bili su nazočni časnici OS-a BiH, dužnosnici predstavnici Udruga proisteklih iz posljednjeg rata te pripadnici 2. pješačke bojne.

Liturgijsko slavlje animirao je zbor Sv. Martin pod ravnanjem pripadnice OS-a BiH Veronike Matošević.

Podsjetimo, vojarna u Kiseljaku nosi ime po Mati Lučiću Maturici koji je dao veliki doprinos u organiziranju obrane Središnje Bosne i ustrojstvu postrojbi HVO-a. Poginuo je u svibnju 1993. u akciji izviđanja i formiranja crta bojišta.

Dodajmo na kraju da je Sv. Martin (316.-397.) prvi svetac koji nije bio mučenik. Bio je vojnik na silu, biskup po dužnosti, a monah po izboru. Liturgijski se slavi 11. studenoga. Zaštnik jevinogradara, vojnika, konjanika, Švicarske garde i jedan od zaštitnika Francuske

Izvor: KT