Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om Josip Brkić sastao se  odvojeno sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom i zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javierom Colominom u Bruxellesu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sastancima je Brkić naglasio da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo i raduju se daljnjem poboljšanju i intenziviranju suradnje. Upoznao je sugovornike da su suradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a, kao i integracije u EU, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne suradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine usmjerene na uključivanje Bosne i Hercegovine u moderne europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije.

Napomenuo je da BiH pozdravlja odluku NATO-a da razvije novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta pod nazivom „Prilagođena podrška Bosni i Hercegovini“, koji sadrži političke, obrambene i sigurnosne elemente. Izrazio je nadu da će Vijeće sigurnosti UN-a u novembru 2022. godine potvrditi produženje mandata misiji EUFOR Althea u BiH.

– Vjerujemo da je u vremenu globalnih sigurnosnih izazova i svjetskog poretka iznimno važno intenzivirati suradnju i dijalog, dok smo u isto vrijeme, itekako svjesni učinaka prelijevanja sukoba na zemlju i regiju – kazao je Brkić.

Sugovornike je upoznao i s radom Povjerenstva za suradnju s NATO-om, koje koordinira rad s nadležnim ministarstvima i agencijama na državnoj razini radi osiguranja kontinuiteta i koordinacije aktera čiji rad ima vitalnu ulogu u tekućim reformama navedenim u Programu reformi BiH.

Također je naglasio da je “Program reformi 2022” Povjerenstvo jednoglasno usvojilo, te su dokument uputili Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje. Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Geoana istaknuo je opredijeljenost NATO-a za nastavak potpore Bosni i Hercegovini, napomenuvši spremnost ulaganja velikih napora s obzirom na interes za stabilnim prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji.

Geoana je pozdravio preporuku Europske komisije za dodjeljivanje kandidacijskog  statusa BiH.