Idućih dana čeka nas dosta kiše. Kiše su počele već u ponedjeljak u večernjim satima. Danas nas čeka kišovito vrijeme, ponegdje i s grmljavinom.

KUBAT AUTOMOBILE

I idući dani bit će promjenjivi.

Kiša će biti češća, ponegdje i obilnija.

U utorak ujutro će biti mjestimice i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, te ponovno u srijedu, prognozira meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a za HRT.

Dodaje i kako će nakon prevladavajućeg juga, povremeno jakog, ponegdje i olujnog – u petak zapuhati bura, uz koju će biti svježije, uz sve rjeđu kišu.

Zoran Vakula objavio meteoanalizu 

“U ovogodišnjem smo listopadu spoznali raznolika lica jeseni – od topline, na neke dane čak i rekordne za doba godine, do hladnoće, te od vrlo suhoga vremena do čak vrlo kišnoga. Unatoč tome, kao i prognozi u većini Hrvatske o vjerojatno ne odviše topla sljedeća 2 mjeseca – i ova godina diljem Lijepe Naše bit će među toplijima u povijesti mjerenja. Srećom za mnoge, vjerojatno ne među njih 10, kakve su bile prošle. Barem ne na našem lokalnom nivou”, piše Vakula, prenosi Index.hr.

Premda su posljednji listopadski dani ponegdje bili topli kao rijetko kada u povijesti mjerenja potkraj listopada, kao primjerice u Dubrovniku; i početkom mjeseca je mjestimice u kopnenom području nadmašena dosadašnja rekordno visoka temperatura zraka na neke nadnevke – listopad je ipak diljem Hrvatske bio barem malo hladniji od prosječnoga, a ponegdje i više, barem prema preliminarnoj analizi srednje mjesečne temperature zraka na glavnim meteorološkim postajama DHMZ-a. Naravno, kao i uvijek, konačni sud i službene klimatološke ocjene dat će nakon detaljne analize klimatolozi DHMZ-a, piše Vakula.

No, trenutačno djeluje da će ovogodišnji listopad za temperaturu dobiti ocjene većinom “hladan”, rjeđe ponegdje “normalan”, kao primjerice u već spominjanom Dubrovniku te u Rijeci. Odstupanja od srednjaka iz klimatološkog razdoblja 1981.-2010. bit će većinom od -2 do 0 °C, što će ovogodišnji listopad u većini hrvatskih krajeva svrstati među hladnije u posljednjih desetak godina.

Zbog ukupne količine oborine ovaj će listopad dobiti uistinu raznolike ocjene jer je zabilježen i znatniji višak oborine u odnosu na prosjek, a i znatniji manjak. Stoga će klimatološka ocjena vjerojatno biti od “vrlo sušno”, u primjerice Senju, do “vrlo kišno”, u primjerice Sisku i Komiži. No, zanimljivo je primijetiti kako će na većini uobičajenih predstavnika pojedinih regija u kojima živi ponajviše stanovnika – u Osijeku, Zagrebu, Gospiću, Kninu, Splitu i Dubrovniku – listopad prema ukupnoj količini oborine vjerojatno dobiti ocjenu “normalan”.

Dotaknuo se i dugoročne prognoze

“Za razliku od mnogobrojnih prošlih dugoročnih prognoza do ljeta 2021. godine – ove za sljedeće mjesece nisu jako postojane. Rezultati izračuna razlikuju se iz mjeseca u mjesec kad se gledaju pozitivna/negativna odstupanja od prosjeka, pri čemu prognoze vjerojatnosti tih odstupanja nisu velike. Uostalom, i ovaj je listopad dokaz nedovoljne pouzdanosti dugoročnih prognoza. Dosadašnji izračuni – čak i posljednji u rujnu – upućivali su na povećanu vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja srednje listopadske temperature zraka od prosjeka, a dogodilo se negativno odstupanje, ponegdje i znatnije. Stoga se još jednom potvrdilo kako su dugoročne vremenske prognoze izazovno područje znanosti u kojem još ima puno prostora za napredak”, zaključuje Vakula.

Izvor