Osumnjičeni u predmetu “Fadil Novalić i drugi” stigli su u pratnji svojih odvjetnika na Sud Bosne i Hercegovine, gdje će danas biti održano ročište u kojem će svjedočiti bivši šef kabineta premijera FBiH Hasan Ganibegović.

KUBAT AUTOMOBILE
Suđenje je počelo u 13 sati, a Ganibegović je jedini svjedok za danas.Očekuje se da će današnje svjedočenje baciti novo svjetlo na ulogu Vlade FBiH u nabavi kineskih respiratora.

Prethodno suđenje je održano dva dana ranije, svjedočili su uposlenik Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović i direktorica špediterskog poduzeća iz BiH Šeherzada Halilović. Njihove informacije otkrile su da FUCZ nikada nije usvojio odluku o nabavi respiratora nego medicinskih sredstava i opreme, a članovi Stožera koji su jednoglasno glasovali za nabavu saznali su da su respiratori kupljeni tek nakon što su stigli na aerodrom u Sarajevu.

U ovom predmetu su osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i federalna ministrica financija Jelka Milićević. Optuženi su za združivanje prilikom činjenja kaznenih djela, a u vezi sa spornom nabavom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna KM.