Europa je bliže ratu nego ikad u 30 godina, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova tijekom trećeg kruga razgovora ovog tjedna u svrhu ublažavanja napetosti zbog ruskog zahtjeva da se Ukrajini nikada ne dopusti uključenje u NATO savez.

Obraćajući se predstavnicima 57 članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Zbigniew Rau nije imenovao Rusiju, ali je naveo niz sukoba u koje je navodno Moskva uključena, javlja Reuters.

“Čini se da je opasnost od rata na prostoru OESS-a veća nego ikada u 30 godina. Već nekoliko tjedana suočeni smo s mogućnošću velike vojne eskalacije u istočnoj Europi”, rekao je Rau u govoru iznoseći prioritete svoje zemlje dok ove godine predsjedava tom organizacijom.

Poljska je među članicama NATO-a koja najviše diže glas kada se radi o suočavanju s onim što smatra ruskim revizionističkim ambicijama u istočnoj Europi.

“Trebali bismo se usredotočiti na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini i oko nje, dodao je Rau, pozivajući na “puno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstva Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica”, kazao je.