“Uveden je potpuno novi način isporuke plina, a cijene prate ono što se tiče nafte i naftnih derivata”, kazao je Bećarević procjenjujući da će se cijena plina sljedeće godine u FBiH povećati od 25 do 40 posto.

Izvjesno je da će cijene prirodnog plina u BiH rasti, te bi ovaj skok mogao više pogoditi korisnike u FBiH nego one u RS, jer je potrošnja plina u RS-u ravnomjerna, što se ne može reći za Federaciju, posebno Sarajevo, potvrdili su za Nezavisne novine ekonomski i plinski stručnjaci.

Naime, cijene prirodnog plina na europskom tržištu ovih dana variraju, i dok su prije nekoliko dana dosegle povjesne rekordne visine od gotovo 2.000 dolara za 1.000 kubika, nakon što je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, izjavio da je ova zemlja spremna povećati isporuke na kontinent, cijene su pale za 22 posto, te sada iznose 973 dolara za 1.000 kubnih metara.

Kako je plinski stručnjak Almir Bećarević pojasnio za Nezavisne, rekordne cijene koje posljednjih dana variraju su cijene za kratkoročne trgovine, odnosno da su to, kako je naveo, cijene kupovine prirodnog plina za potrebe koje nisu dugoročne.

“‘Gasprom’ je imao praksu, a i mnoge zemlje su to uradile, da preko svojih ugovora ne prati te cijene, nego su one vezane za kretanje cijena nafte i naftnih derivata”, rekao je Bećarević. Dodao je kako se mora shvatiti razlika između ovih cijena jer jedan je način formiranja cijena “Gasproma”, a drugi za, trenutno, kratkoročne trgovine.

“Činjenica je da do rasta cijena dolazi i kod ‘Gaspromovih’ ugovora, zbog porasta cijena nafte i naftnih derivata”, rekao je Bećarević, ističući kako postoji razlika i kada je riječ o situaciji u RS i FBiH.

“U RS potrošnja plina je većinom vezana za ‘Birač’ Zvornik i ona je ravnomjerna, dok u FBiH, posebno u gradu Sarajevu, to nije slučaj i trenutno je cijena iz Turskog toka povećana za više od 100 posto te ima svoj daljnji rast”, rekao je Bećarević, dodajući da prema njegovim informacijama “Energoinvest” prodaje plin ispod cijene iznosa.

Bećarević ističe da se sve promijenilo u plinskom gospodarstvu što se tiče “Gasproma”, jer, kako je naveo, to više nije fleksibilna nabavka plina kakva je bila preko Ukrajine.

“Uveden je potpuno novi način isporuke plina, a cijene prate ono što se tiče nafte i naftnih derivata”, kazao je Bećarević, procjenjujući da će se cijena plina sljedeće godine u FBiH morati povećati od 25 do 40 posto.

Ekonomski analitičar Amir Čavalić je potvrdio kako je izvjesno da će doći do rasta cijena prirodnog pliona te da je nepoznato koliki će taj rast biti.

Dodao je da će ovim rastom biti najviše pogođeni stanovnici Sarajeva te gospodarski subjekti koji koriste plin.

Kako su kazali u tvrtki “Gas res”, tržište prirodnog plina u Europi ove jeseni je veoma turbulentno i to se najjasnije odražava u naglom skoku cijena energenata na europskim i svjetskim burzama.

“Iako relativno malo, ali s velikim potencijalom razvoja, i plinsko tržište Republike Srpske ne može ostati sasvim imuno na potrese svjetskog plinskog tržišta. Cijene prirodnog plina u RS-u su dosad bile stabilne, njihov rast je bio umjeren i nije bio direktno povezan s enormnim rastom cijena plina na burzama u Europi”, rekli su u ovoj tvrtki.

Dodali su da su u intenzivnim i konstantnim pregovorima s poslovnim partnerima u Ruskoj Federaciji s ciljem da se stabilnost cijena i sigurnost opskrbe prirodnim plinom zadrži i u narednom razdoblju.

Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nismo dobili odgovor iz kompanije “Energoinvest”, iako smo im pitanja poslali prije više od sedam dana.

Izvor