Brojni vjernici su se i ove godine okupili u Brestovskom na svečanu vanjsku proslavu Rođenja Blažene Djevice Marije, kako bi joj zahvalili za brojne milosti i uputili molitve.

Župa Brestovsko se za svoj patron, rođendan nebeske zaštitnice, pripravljala Devetnicom. Misno slavlje započelo je u 11 sati, ispred samostana sestara klarisa. Svetu misu je predvodio i propovijedao fra Nikica Vujica, definitor i ekonom franjevačke provincije sv. Križa Bosne Srebrene.

Fra Nikica je u prigodnoj propovijedi govorio o Mariji, kao stupu vjere, kao ženi s kojom je započelo spasenje ljudskog roda. Govorio je o rodoslovlju po evanđelju koje se rijetko čita, bitnosti potomstva i nejednakosti i nepravdi među ljudima koje su posljedica neposlušnosti čovjeka prema Bogu.

Prigodnu riječ zahvale i poziv na tradicionalno kolo i druženje na kraju misnog slavlja uputio je župnik fra Ilija Jurić.

Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovijedan, vrlo je drag narodu. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.

Mala Gospa donosi jesen pa se u narodu kaže “Gospa Mala – jesen prava!” O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U narodu je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka). Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer nema više pravog sunca i teško će ga biti sušiti. I pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reći pčelari.

Kiseljak.info