Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su sinoć Fikreta Abdića, aktualnog načelnika Velike Kladuše i osuđenika za ratne zločine, objavila je njegova Laburistička stranka.

Abdić je priveden je na osnovu Interpolove crvene tjeralice, koja je raspisana na zahtjev Ministarstva pravde Republike Hrvatske.

Pripadnici SIPA-e su saopćili Abdiću zbog čega ga privode te ga ljubazno pozvali da krene s njima do Regionalnog ureda u Banjoj Luci. Iz Laburističke stranke su kazali da su Fikreta Abdića priveli na njegov 82. rođendan.

Ipak, nezvanično se saznaje da je Abdić već pušten uz uručen poziv po osnovu Interpolove tjeralice.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva milijuna kuna.

Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. godine prihvatio je žalbu državnog tužiteljstva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci, prema kojoj je bh. poduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio, jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtki, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

Izvor