Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravstva Alen Šeranić priopćili su danas da je laboratorij iz Beograda dobio rezultate analize kisika iz banjolučkog UKC-a, koji govore da se koristi medicinski kisik za liječenje pacijenata.

KUBAT AUTOMOBILE

“Takozvana afera ‘Kiseonik’, koja je nametnuta, niti je postojala niti postoji, što daju rezultati referenetne ustanove koja je izvršila analizu kisika koji se daje u našim ustanovama i našim pacijentima.

Uzorak uzet 28. rujna 2021. je pokazao da je čistoća kisika na jednoj lokaciji 99,90 posto, a na drugoj 99,92 posto. Ovo znači puno bolje nego je propisano zakonom, jer da bismo nešto tretirali kao lijek, čistoća treba biti minimum 99,50”, rekao je Višković.

On je kazao da je u ostalim bolnicama čistoća oko 99,93, a u Prijedoru 99,96 posto.

“Odgovorno tvrdim, kao predsjednik vlade, da sve što je spinovano, sada pada u vodu. Očekivali ste da RS ostane bez kisika i tako ugrozi živote pacijenata, ali to nećete dobiti i nećemo vam to omogučiti”, dodao je.

On je najavio krivične prijave protiv svih koji su prouzročili štete zdravstvenom sektoru RS-a i pacijentima koji su koristili kisik u trenutku afere i koji su imali određene probleme zbog priče u javnosti.

Aferu “Kiseonik” prošlog tjedna je otkrio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazavši da UKC RS-a koristi tehnički (industrijski) gas umjesto medicinskog kisika.

Izvor