Vlasti Bosne i Hercegovine započele su u srijedu nedaleko od Bugojna u središnjoj Bosni iskapanje u potrazi za tijelima petnaest Hrvata koje su za vrijeme rata zarobili, a zatim pogubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u ljeto 1993. godine.

Ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH (INO) Marko Jurišić izjavio je kako se za žrtvama traga na lokaciji Tvrdulje na Ravnom Rostovu sjeveroistočno od Bugojna nedaleko mjesta gdje su prošle godine otkrivena tijela četvorice iz skupine 19 nestalih najviših ratnih vojnih i civilnih dužnosnika Hrvata Bugojna.

“Uz potporu državne policijske agencije (SIPA) dovođeni su određeni svjedoci i locirali smo nekoliko potencijalnih lokacija na kojima će se odvijati otkapanja. Sada ćemo ih pretražit i vidjet ćemo hoće li biti uspješno”, rekao je Jurišić za Hinu.  Pojasnio je kako se cijeli postupak iskapanja odvija uz nadzor Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.  Nekadašnji logoraš i čelnik HDZ-a BiH u Bugojnu Miroslav Zelić izrazio je očekivanje da će se konačno rasvijetliti sudbina nestalih iz skupine 19 Hrvata.

“Dvadesetosma je obljetnica stradanja Hrvata Bugojna i konačno očekujemo da se rasvijetli njihova sudbina. Nadamo se da ćemo pronaći svih naših 15 nasilno odvedenih Hrvata”, rekao je. Skupinu najviših hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika Bugojna u srpnju 1993. godine zarobili su pripadnici bošnjačke Armije BiH, zatočili ih u logoru koji se nalazio na nogometnom stadionu u tom gradu. Tamo su ih kao zatočenike identificirali predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Tih 19 Hrvata iz bugojanskog su zatvora odveli pripadnici postrojbe “El moujahid”, koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, a činili su je dragovoljci pristigli iz islamskih zemalja. Njihova je baza bila na Rostovu, a prema prikupljenim svjedočenjima oni su zarobljene bugojanske Hrvate tamo podvrgnuli zlostavljanjima te su ih nakon toga likvidirali.  Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je također u Bugojnu izrazio očekivanje da će se rasvijetliti svi zločini počinjeni u Bugojnu te pronaći tijela nestalih Hrvata.

 

Izvor: www.vecernji.ba