Policijski službenici Policijske uprave Prijedor jučer su Okružnom javnom tužiteljstvu Prijedor, podnijeli izvješće o počinjenom kaznenomm djelu protiv dvije osobe zbog sumnje da su pričinili materijalnu štetu od 150.743,40 KM Medžlisu Islamske zajednice u Bosanskom Novom.

Kako je priopćeno iz Policijske uprave Prijedor izvješće je podnesen protiv osobe J.K. iz Bihaća, zbog postojanja sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporaba službenog položaja ili ovlasti i kazneno djelo povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falcificiranje ili uništavanje i protiv osobe R.K. iz Novog Grada, zbog postojanja sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporaba položaja odgovorne osobe i kazneno djelo pronevjera.

“Osumnjičeni J.K. se tereti da je kao osoba imenovana za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu, u razdoblju od travnja 2015. do veljače 2019. godine, sa žiro računa za unutarnji platni promet koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivisno podigao novac u iznosu od 114.890 KM, koji je kao novčana doplata za razmjenu zemljišnih čestica trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa Islamske zajednice Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je navedeni novčani iznos osumnjičeni evidentirao kao prihod u blagajni Medžlisa, a potom kao osoba ovlaštea za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao novac iz blagajne u iznosu od 113.369,40 KM, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druge osobe.

Osumnjičeni J.K. se također tereti da je bez certifikata vodio knjigovodstvo Medžlisa IZ Novi Grad, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.

“Osumnjičeni R.K. se tereti da je u razdoblju od ožujka 2015. do veljače 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i tajnika, pribavljajući protupravnu imovinsku korist za sebe i druge osobe, iz blagajne Medžlisa isplatio novac u ukupnom iznosu od 37.374 KM, koji je nenamjenski potrošen”. dodaje se u priopćenju Policijske uprave Prijedor. prenosi “Fokus“.