Ministar vanjskih i europskih poslova RH dr. sc. Gordan Grlić Radman sastao se u srijedu 14. travnja 2021. godine u Sarajevu s izaslanstvom Hrvatskog kulturnog društva Napredak predvođenog predsjednikom dr. sc. Nikolom Čičom.

Uz predsjednika u izaslanstvu je bio i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović.  Sastanku su nazočili veleposlanik RH u BiH mr. sc. Ivan SabolićAndreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu i Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH.

Predsjednik dr. Čiča upoznao je ministra dr. Grlić Radmana  s poviješću i djelovanjem HKD Napredak.

Na sastanku je također bilo riječi i o važnosti, te društvenoj ulozi koju ima HKD Napredak, a predsjednik Čiča je predstavio plan djelovanja Hrvatskog kulturnog društva Napredak i podružnica, kroz buduće razdoblje, naglasivši prvenstveno zadržavanje i aktivno uključivanje mladih u rad Društva.

Jedan od planova Hrvatkog kulturnog društva Napredak je i osnivanje Instituta za hrvatsku kulturu i tradiciju BiH. Rad Instituta bi se odvijao kroz prvotno dva Odjela te naknadno treći: Odjel za folkloristiku i tradicijsku kulturu, Odjel za hrvatski jezik i književnost te multikulturalne veze i Odjel za povijest Hrvata BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova dr. Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo djelovanjem Hrvatskog kulturnog društva Napredak, koje je temeljna institucija kulture i očuvanja identiteta hrvatskog naroda u BiH i šire.

Predsjednik dr. Čiča i dopredsjednik Križanović iskoristili su ovu prigodu i još jednom se zahvalili za svu pomoć i podršku koju je hrvatska Vlada do sada pružala i nastavlja pružati Hrvatima u Bosni i Hercegovini te je izraženo očekivanje za nastavkom uspješne suradnje i u budućnosti.

Izvor: Centralna.ba