Kolegij pred treću sjednicu Općinskog vijeća bit će održan sutra a načelnik je, kako nam je potvrđeno iz Općine, kao prijedlog jedne od točaka dnevnog reda, delegirao i Odluku o upotrebi imena općine Kiseljak.

Naime, riječ je o Odluci kojom bi se predvidjelo naplaćivanje korištenja imena “Kiseljak” u svrhu promocije firmi odnosno proizvoda.

Odluka predviđa da se upotreba imena Općine Kiseljak može odobriti pravnim osobama radi unošenja u firmu, odnosno naziv pravne osobe i u naziv proizvoda, ako njihova djelatnost ne narušava ugled Općine Kiseljak i doprinosi njenoj  afirmaciji.

Ključni dio Odluke je kako će za upotrebu  imena Općine Kiseljak, ukoliko ista bude usvojena, pravne osobe biti dužne plaćati godišnju naknadu. Predviđena su i izuzeća poput javnih poduzeća i drugih pravnih osobe čiji je osnivač  Općina Kiseljak, kao i pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti od posebnog društvenog interesa ili posebnog interesa za Općinu Kiseljak.

Kada je riječ o iznosu naknade, Odluka predviđa dva načina izračuna. Pravnim osobama koje ostvaruju pozitivne poslovne rezultate, produktivnost i dobit, utvrđivat će se godišnja naknada za upotrebu imena Općine Kiseljak u iznosu određenog postotka od ostvarene dobiti za prethodnu godinu

Druga pak opcija predviđa konkretan iznos ovisno od broja uposlenih.

U svakom slučaju, Odlukom su već predviđeni i načini borbe protiv nepoštivanja iste a iz Općine naglašavaju kako slične odluke imaju i druge lokalne samouprave te da ih je na donošenje iste samo potakla trenutna situacija sa firmom “Sarajevski kiseljak”.

Spomenuta sjednica Vijeća trebala bi imati 14 točki dnevnog reda te biti zakazana već za naredni tjedan.

 

Izvor