Ukoliko želite nešto novo u svojoj kuhinji, onda su za vas unikatni proizvodi Trebaš tanjur iza kojeg stoji mlada Fojničanka Tea Jukić. Maštoviti šareni tanjiri sigurno će vam privući pažnju te ćete poželjeti set za sebe.

Tea Jukić, 21-godišnjakinja studentica mikrobiologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, usljed pandemije vrijeme je provodila kod kuće te je došla na ideju da slobodno vrijeme usmjeri ka nekom kreativnom hobiju i počela je izrađivati unikatne glinene tanjire.

Na ideju je došla za vrijeme rada u Beaver radionici te pojašnjava koliko je bila sretna kada je završila prvi tanjir.

“Beaver je brend iza kojeg stoji mlada i jako talentirana djevojka koja mi je davala ideje i savjete. Uz nju sam zavoljela ručni rad i poželjela osnovati svoj brend. Uvijek me je privlačila keramika, odmalena skupljam slatke zdjelice i tanjuriće pa sam pomislila zašto sama sebi ne bih napravila par tanjirića. Oduševljena sam bila kad sam vidjela konačan proizvod pa sam krenula iste objavljivati na društvenim mrežama”, kazala je.

Tea Jukić pokrenula brend usred pandemijeTea Jukić pokrenula brend usred pandemije

S obzirom da je izradu pokrenula tokom pandemije, kada je u problemima bio veliki broj obrta. Zanimalo nas je koliko je hrabro pokrenuti posao u ovoj situaciji.

“Smatram da je jako hrabro pokrenuti brend u vrijeme pandemije, svi znamo kakva je trenutna ekonomska situacija. No, to ne treba biti prepreka. Vjerujem da se se svaki rad i trud isplati, bez obzira na situaciju”, kazala je.

Vrijedna studentica kaže da je ručni rad pojam koji podrazumijeva stvaranje unikatnih djela, a niti jedan ručno rađen proizvod ne može biti savršen. Zato za svoje proizvode kaže da su savršeno nesavršeni.

“Budući da se glina s kojom radim suši na zraku, za izradu jednog mi je potrebno otprilike pet dana. Tanjuri nisu samo dekorativni, koriste se i za serviranje hrane. Ostavili smo kupcima na izbor svrhu tanjura, a oni ih najčešće koriste kao desertne”, kazala je.

Jukić: Od malena skupljam slatke zdjelice i tanjirićeJukić: Od malena skupljam slatke zdjelice i tanjiriće

U izradi unikatnih tanjira isključivo koristi lak i boje na bazi vode koji su ekološki prihvatljivi i sigurni za upotrebu.

Kreativna Tea pojašnjava da proizvode radi po mašti i volji, ali i na zahtjev kupaca.

“Često dobijem upit mogu li uraditi dizajn sa slike koju mi kupci pošalju. Trudim se da svačiju ideju pretvorim u realnost”, naglašava.

Osim klasičnih okruglih tanjira mlada Fojničanka napravila je i tanjir u obliku srca, a kaže da planira uvoditi i neke druge oblike.

“Dječija kolekcija sa zanimljivim novim oblicima u procesu je izrade. Nadam se da će biti gotova kroz par dana i da ću je uskoro predstaviti na društvenim mrežama”, zaključila je.


S obzirom da je studentica, a online nastava je iziskivala manje vremena koje je odlučila usmjerit na kreativni posao. Zanimalo nas je da li će s brendom nastaviti i nakon pademije, kada bude imali više obaveza vezanih za fakultet.

“Ne bojim se obaveza ni posla. Pronašla sam se u ovome što trenutno radim, djeluje jako opuštajuće na mene. Za sad je samo hobi, ali se iskreno se nadam da će u nekoj skorijoj budućnosti postati i posao”, kazala je.

Unikatni glineni tanjiri koje izrađuje Tea prečnika su 15 cm, a moguće ih je naručiti pojedinačno ili u setovima. Tanjiri se u setovima mogu kombinirati po želji kupca.

Izvor: Klix.ba