– Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz asistenciju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, MUP-a Tuzlanske županije i Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine provode operativnu akciju kodnog naziva “Šljivice”.

U sklopu akcije vrše se pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata te pokretnih stvari na 11 lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Zvornika, Bijeljine i Bosanskog Šamca po naredbama Suda Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija obuhvaća pretrese osoba, stambenih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičeni, kao i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u izvršenju kaznenih djela “Organizirani kriminal” u vezi s kaznenim djelima “Porezna utaja ili prevara”, “Nedopušten promet trošarinskih proizvoda”, “Nedopušteno skladištenje robe”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca” Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Pretresima je obuhvaćeno 14 osumnjičenih osoba, od kojih je pronađeno 13, dok je jedna osoba u bijegu. Dosad je pronađena određena količina cigareta i rezanog duhana bez trošarinskih markica Bosne i Hercegovine, dvije strojevi za punjenje cigareta, jedna stroj za rezanje, mobilni telefoni, SIM kartice i ostali predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz za navedena kaznena djela.

Akcija je još u tijeku.