Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za svibanj ove godine iznosi 2950,10 KM. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za ožujak 2024. iznosila je 1335 KM, a minimalna 619 KM

Troškovi četveročlane obitelji u Bosni i Hercegovini daleko premašuju prosječne i minimalne plaće, uzrokujući ekonomske teškoće za mnoge, piše Večernji list BiH. Tako su troškovi za jednu četveročlanu obitelj za svibanj 2024. godine iznosili 2950 KM, a prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,25 posto i 20,98 posto minimalnom plaćom u Federaciji BiH.

Najviše za hranu

S prosječnom plaćom od 1335 KM za ožujak i minimalnom plaćom od 619 KM mnoge obitelji se suočavaju s ekonomskim teškoćama. Skromne zarade građanima Bosne i Hercegovine ne ostavljaju puno izbora. Najveći dio onoga što zarade troše na hranu i osnovne potrepštine. Samo za hranu četveročlanoj obitelji prošli mjesec trebalo je izdvojiti 1293,40 KM, dakle gotovo cijelu jednu prosječnu plaću. – Jedem dva puta dnevno, ne škrtarim u hrani, a za ta dva obroka izdvojim petnaestak maraka. Dakle, mjesečno između 450 i 500 KM, što je nešto više od trećine moje plaće – rekao je nedavno Banjolučanin Nikola. Nikolina prednost u odnosu na prosječnu četveročlanu obitelj u BiH je što živi sam pa su mu troškovi za hranu manji. No, udar na njegova osobna primanja dolazi od plaćanja stambenih obveza i drugih troškova. – Za stanarinu i osobnu higijenu izdvajam gotovo isto koliko i za hranu, tako da mi od plaće ostane trećina novca. Imam prijatelje koji žive u Austriji i znam da su njihovi troškovi stanovanja veći, ali znam da na hranu troše manje novca. Naravno, imaju veće plaće od nas jer je standard bolji, ali kad sve zbrojim, nije ni njima lako. Vani se sve vrti oko djece ili posla – kaže Nikola. Ono što građani primjećuju i svjedoče jest da se cijene namirnica na policama svakodnevno mijenjaju.

– Veliki dio svoje plaće trošim na hranu, čak i više od ove brojke prema istraživanjima. Imam dojam da je hrana svakim danom sve skuplja, odnosno da je svaka veća kupnja u koju odem barem malo skuplja od posljednje, a gotovo uvijek kupujem iste namirnice koje mi trebaju -kazala je Nikolina sugrađanka Ivana.

Borba za preživljavanje

Činjenica je da osobna primanja u Bosni i Hercegovini iz mjeseca u mjesec rastu, ali rastu i cijene hrane, što građane dovodi u krajnje nezavidnu situaciju i borbu za preživljavanje od prvog do prvog. Ekonomist Admir Čavalić ranije je za Bloomberg Adria TV analizirao rast cijena u BiH, ističući da trgovački lanci često koriste politiku niskih troškova, što pogoršava nedostatak radne snage. Veliki trgovački lanci uvelike određuju cijene hrane, komplicirajući situaciju za potrošače. Trgovci ponekad snižavaju marže da bi ostali konkurentni, ali također koriste očekivanja potrošača kao izgovor za povećanje cijena, čak i bez stvarnih promjena u troškovima. Nedovoljna povezanost globalnih i lokalnih tržišta omogućava nekim trgovcima da profitiraju u nepovoljnoj situaciji. Globalne cijene hrane zabilježile su rast u svibnju, ali su i dalje niže u odnosu na isti mjesec prošle godine. Tako je indeks cijena hrane FAO-a (FFPI) iznosio 120,4 boda u svibnju, što je rast od 0,9 posto u odnosu na travanj. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju u odnosu na prethodni mjesec ove godine u prosjeku su zabilježile rast za 0,1 posto, dok je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast razine cijena od dva posto. U travnju u odnosu na ožujak ove godine u prosjeku su najviše rasle cijene u restoranima i hotelima – za 0,7 posto, dok su zdravstvo, odjeća i obuća te rekreacija i kultura poskupjeli za po 0,5 posto. Hrana i bezalkoholna pića, zatim alkoholna pića i duhan te komunikacije u prosjeku su bili skuplji za po 0,2 posto. Niže cijene u prosjeku su zabilježene u odjeljcima stanovanja i režijskih izdataka za 0,5 posto te namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 0,7 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH. Hrana i bezalkoholni napici u travnju su na godišnjoj razini skuplji za 1,2 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 2,2 posto, zdravstvo za 3,5 posto, prijevoz za 3,1 posto te komunikacije za 1,7 posto. Prosječni pad cijena zabilježen je kod odjeće i obuće za 7,3 posto te stanovanja i režijskih izdataka za 0,2 posto. Kada je riječ o cijenama mesa u BiH, one su u posljednje tri godine porasle za 120 posto, pri čemu pileće meso bilježi najveći rast