Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) stavio je na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine (iz entiteta Republika Srpska) i još dvije osobe koje, kako navode, osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji je već pod američkim sankcijama, kao i njegovu obitelj.

Dodik je koristio i dalje koristi svoj službeni položaj kako bi akumulirao osobno bogatstvo preko kompanija povezanih s njim i sinom Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. godine, Igor i Milorad Dodik su iskoristili svoju kontrolu nad visokim službenicima državne vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi manipulirali nacrtom državnog proračuna BiH, omogućujući da se državni ugovor dodijeli kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group – entitetu unutar mreže – izvan konkurentskog procesa.

– Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i regiju – izjavio je ranije podsekretar za terorizam i financijsku obavještajnu službu Ministarstva financija SAD-a Brian E. Nelson. Dodao je da će SAD nastaviti razotkrivati prevarne sheme koje omogućavaju Dodiku i njegovoj obitelji da eksploatiraju vlastiti narod za osobnu korist.

U obrazloženju se dalje navodi da “Dodik ne samo da pljačka građane BiH svojim koruptivnim ponašanjem, već i ugrožava njihovu sigurnost kroz svoje ponovljene prijetnje da će nastaviti s odcjepljenjem RS od BiH.”

Dodikova nedavna objava službene odluke da predloži “razdvajanje” RS od BiH nastavak je očigledno antidejtonskih aktivnosti i ugrožava mir i stabilnost regije.

Svojom korupcijskom i secesionističkom retorikom Dodik nastavlja podrivati institucije BiH i obogaćivati svoju obitelj na račun naroda, dodatno riskirajući budućnost BiH u euroatlantskim institucijama.

Podsjećaju da se Milorad Dodik na temelju odluke od 5. siječnja 2022. nalazi na crnoj listi SAD-a jer se tereti da je odgovoran ili da je sudionik, ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u kršenju ili činjenju djela koja ometaju ili prijete provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma (DPA), kao i za koruptivne aktivnosti.

Sjedinjene Države su prethodno sankcionirale Dodika još 17. srpnja 2017. godine zbog ometanja ili prijetnje ometanjem provedbe DPA.

Dodatno, Sjedinjene Države su sankcionirale i Dodikovu odraslu djecu, Igora i Goricu Dodik, 20. listopada 2023. godine zbog pružanja materijalne pomoći, sponzoriranja ili pružanja financijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluge za podršku Dodiku, osobi čija je imovina blokirana prema odluci OFAC-a.

Mreža patronata obitelji Dodik i veze s javnim natječajima

Dodik je koristio svoj službeni položaj da usmjeri ugovore vlade RS-a ka mreži privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Iako Igor kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on skriva svoju osobnu povezanost s kompanijama oslanjajući se na fiktivne vlasnike i direktore.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja izravno ili neizravno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2) i Una World Network d.o.o. (Una).

Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja djeluje unutar Dodikove obiteljske mreže. Zajedno s Prointerom i Kalderom, Sirius je poznat u BiH po dobivanju unosnih vladinih ugovora. Zajedno, Prointer i Sirius pružaju IT robu i usluge organizacijama širom entiteta RS i cijele BiH, dok Kaldera uglavnom posluje u inženjerskom sektoru.

Kada se radi o većini ovih poslovnih entiteta, Igor je često uključen u poslovne operacije iza scene. Na primjer, u travnju 2024. godine, tadašnji direktor Siriusa je dao ostavku, a Igor je bio uključen u zapošljavanje njegove zamjene. Igor je na kraju bio odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija, uključujući Prointer, Sirius i Kalderu, izvršava svoje financijske obaveze. Dodatno, Igor je odobrio plan za izmirenje duga Kaldere s lokalnom bankom, a potom je brzo izvršen kredit između Prointera i Kaldere. Igor je također bio uključen u organizaciju sastanka kako bi raspravljao o novim ugovorima sa svojim suradnicima i generalnim direktorom Prointera.

Povezano s tim, ova Dodikova mreža često restrukturira vlasništvo nad korporacijama kako bi sakrila sudjelovanje obitelji u kompanijama i izbjegla sankcije.

Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativna Televizija d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC sankcionirao ATV 5. siječnja 2022. zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili što je djelovao ili navodno djelovao u ime, izravno ili neizravno, Milorada Dodika.

Početkom 2024. godine, K-2 je bio u procesu spajanja s ATV-om, nakon čega bi K-2 preuzeo i zadržao svu imovinu ATV-a, a ATV bi prestao postojati.

Iako Đorđe Đurić (Đurić) i Milenko Čičić (Čičić) zauzimaju vlasničke i upravljačke pozicije unutar mreže, Igor Dodik u konačnici upravlja financijskim odlukama za mrežne kompanije, uključujući Prointer i Kalderu, te je potrebno Igorovo odobrenje za poslovne odluke.

Đurić, kao krajnji vlasnik Infinity i njegovih podružnica, blizak je Igorov suradnik koji mu često pomaže u financijskim aktivnostima. Na primjer, Đurić i Igor Dodik su namjerno poduzeli korake kako bi sakrili svoje sudjelovanje u offshore bankovnom računu i entitetu nad kojim su imali zajedničku kontrolu, vjerojatno omogućujući Igoru da prebaci milijune eura u inozemstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U ovoj ulozi, Čičić i generalni direktor Prointera izvještavaju Igora o poslovnim aktivnostima Kaldere i Prointera. Dodatno, u jednoj prilici, Čičić je predstavljao Igora na sastanku s nekim od Igorovih poslovnih partnera i izvršio niz financijskih transakcija u Igorovo ime tim istim poslovnim partnerima.

Važno je napomenuti da „Milenko Čičić“ koji je danas sankcioniran nije ista osoba kao „Milenko Čičić“ koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njene prodaje Prointeru krajem prosinca 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić su sankcionirani zbog toga što su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili što su djelovali u ime, izravno ili neizravno Igora Dodika, osobe čija je imovina i interes u imovini blokiran prema odluci OFAC-a.

Đurić je sankcioniran zbog pružanja materijalne pomoći, sponzoriranja ili pružanja financijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluge za podršku Igoru Dodiku.

Kao rezultat današnjih mjera, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih sankcioniranih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih državljana su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u.

Osim toga, bilo koji entiteti koji su u vlasništvu, izravno ili neizravno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcioniranih osoba također su blokirani.

Osim ako je to dozvoljeno općom ili specifičnom licencom koju je izdao OFAC, ili izuzećem, OFAC-ovi propisi općenito zabranjuju sve transakcije od strane američkih osoba ili unutar (ili u tranzitu kroz) Sjedinjene Države koje uključuju bilo koju imovinu ili interese u imovini sankcioniranih ili na drugi način blokiranih osoba.

Osim toga, financijske institucije i druge osobe koje se bave određenim transakcijama ili aktivnostima s sankcioniranim entitetima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti podvrgnute izvršnoj akciji.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvih prihoda ili sredstava, dobara ili usluga bilo kojoj sankcioniranoj osobi, ili primanje bilo kakvog prihoda ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.