Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Lidija Bradara, organizirala je sastanak s bh. izaslanstvom uoči 46. zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, zakazanog za 26. do 28. ožujka 2024. godine u Strasbourgu. Sastanak je imao za cilj upoznavanje članova izaslanstva i usuglašavanje zajedničkih stavova za predstojeće zasjedanje.

KUBAT AUTOMOBILE

Raspravljano je o ključnim strategijama za bolje pozicioniranje Bosne i Hercegovine unutar struktura Vijeća Europe, uključujući oba doma i različite komisije te radna tijela.

Također, cilj sastanka bio je ne samo dogovoriti zajednički nastup, već i istaknuti važnost suradnje i koordinacije između različitih razina vlasti u BiH kako bi se osigurala uspješna prezentacija u Vijeću Europe. Predsjednica Bradara istaknula je značaj ovog zasjedanja kao prilike za jačanje suradnje i dijaloga s europskim partnerima te potenciranje ključnih prioriteta i interesa svih razina vlasti Bosne i Hercegovine.

Strasbourg, 26. – 28. ožujka 2024. – Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Lidija Bradara, kao šefica izaslanstva BiH, sudjelovala je na 46. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, održanom u Strasbourgu. Zasjedanje je okupilo članove iz cijele Europe kako bi raspravljali o ključnim pitanjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti, te kako bi promicali demokraciju i vladavinu prava.

Članovi Kongresa bavili su se raznim temama. Rasprave su obuhvatile ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u promicanju vladavine prava te praćenje primjene Europske povelje u Italiji, Francuskoj, Hrvatskoj i Norveškoj. Posebna pažnja posvećena je zaštiti prava na vodu, prihvaćanju raznolikosti i obilježavanju 30. godišnjice Kongresa. Raspravljalo se i o budućnosti u kontekstu UN samita te o načinima na koje lokalne i regionalne vlasti mogu doprinijeti ostvarivanju održivih ciljeva.

Bradara je posjetila stalno predstavništvo Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe, gdje se sastala sa stalnim predstavnikom BiH pri Vijeću Europe, Harisom Bašićem. Raspravljali su o zasjedanju Kongresa i suradnji važnoj za napredak BiH na europskoj sceni.

Bradara je također prisustvovala otvorenju izložbe povodom 50. obljetnice “Karanfil revolucije” u organizaciji Stalne misije Portugala, kao i svečanom prijemu u čast 30. godišnjice Kongresa, u zajedničkoj organizaciji Stalne misije Lihtenštajna i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.