Pogledajte neobjašnjivi fenomen kod Zavidovića.

KUBAT AUTOMOBILE

U mestu Zavidovići u Bosni i Hercegovini nalaze se misteriozne kamene kugle o kojima kruže brojne tajne. Tamo je put odveo fotografa Borisa Trogrančića koji je svoje iskustvo ispričao za Pun kufer.

„Dugo sam planirao posetu ovom mestu i moram reći da sam pozitivno iznenađen koliko je sve čisto i sređeno. Lokacija ima jako dobar prilaz, a kugle se nalaze u selu, dva kilometra severno od Zavidovića. U selu se može ostaviti auto, parkiralište se ne plaća, kao ni ulaz na lokalitet. Ima jedna kućica gde se može dobrovoljno ostaviti nešto novca za održavanje lokacije. Kugle ćete videti u šumi, poređane u jazu potoka, a iznad njih su i klupe na kojima možete odmoriti. U Bosni i Hercegovini kugle su pronađene još i kod Vareša, u Teočaku, blizu Banjaluke, kod Kaknja, Olova, Žepča, Mostara i na još nekoliko lokacija – i različitog su sastava“, priča Boris.

U Zavidovićima je otkriveno više od 60 kugli.

„Ovo mesto predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Evropi. Zanimljivo je da niko sa sigurnošću ne zna kako su i kad nastale kamene kugle, a uz njih se vežu i brojne legende. Neki veruju da predstavljaju ostatke meteorita, drugi da su ih napravile neke drevne civilizacije, a pojedini su mišljenja da su nastale kao rezultat povlačenja glečera.“

„Uzorci su poslati na analizu na nekoliko mesta i dobijeni su isti rezultati po pitanju sastava: 90 odsto je sastav peščara, ali 10 odsto su materije koje on ne sadrži, kalcijum karbonat i mangan. Tu nastaju pretpostavke da su stare civilizacije mrvile stene, dodavale komadiće u zemljane kalupe, mešale kalcijum karbonat jer daje čvrstoću i mangan, koji je najbolji vezivni materijal. Zanimljiv je uticaj kamenih kugli na psihofizičko zdravlje: meštani ovog kraja kažu da na ovom prostoru gotovo da nema teških bolesti i da je narod prilično zdrav i dugovečan“, kaže Boris Trogrančić.

Pun kufer