Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zakon o sudovima BiH biti podržan samo ako srpska strana bude suglasna, dodajući da predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto ne bi trebala riskirati odnose u okviru partnerstva na razini BiH i to učiniti unilateralnim.

KUBAT AUTOMOBILE

Komentirajući najavu da bi se na sjednici Vijeća ministara u utorak mogao naći zakon o sudovima BiH, Dodik je rekao da je Krišto sklona unositi “neku vrstu hitnoće” tamo gdje za time nema potrebe.

Dodik je podsjetio da su na prethodnom sastanku partnera na razini vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Vijeću ministara rekli da imaju obećanja iz Europske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi.

Dodao je da je i jedno i drugo urađeno, upitavši – što sad hoće?

On je ponovio da zakon o sudovima može biti usvojen ako će sjedište Apelacijskog odjeljenja biti u Banja Luci i ako Sud BiH ne može suditi po zakonima RS i izuzimati predmete iz RS-a.

“Takav zakon ćemo prihvatiti”, poručio je Dodik.

Govoreći o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa na razini institucija BiH, Dodik je rekao da neki, kako je naveo, trabanti iz oporbe kažu da je riječ o prenosu nadležnosti, a nisu ni pročitali što piše.

“Vidim da galame, izmišljaju laži, pokušavaju praviti neku priču. Kako smo prenijeli nadležnosti? Kakvo preglasavanje kad tamo piše da je jednaka zastupljenost Srba, Hrvata, Bošnjaka. Tamo piše da ima prosta većina za neka pitanja tehničke prirode, a kada se odlučuje o pitanjima za što se formira komisija onda mora biti dvotrećinska većina”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je Nebojša Radmanović čovjek koji ima svoj stav i da u SNSD-u baštine ljude koji mogu izraziti svoj stav.

“Koliko sam razumio, njegov prigovor je vezan za potrebu da to ide u redovitu proceduru, da je to došlo uvečer, a treba sutradan glasati, što je opravdan zahtjev gospodina Radmanovića, ali u tome nema nikakve razlike u samom SNSD-u”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da američka struktura čini sve da učini nepodnošljivim stanje u RS-u, a jedan od aktera koji to čini i angažiran je da to čini je, kako kaže, predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Srna