Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić održao je u Bruxellesu sastanak s članovima Radne grupe za Zapadni Balkan (COWEB) i sastao se sa zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika i sigurnosnu politiku NATO-a Javierom Colominom.

Brkić je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, istaknuo da je za Bosnu i Hercegovinu od ogromnog značaja dobiti pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora tijekom ožujka te da su interesi usklađeni, a pozitivna odluka bila bi jasan pokretački institucionalni okvir za dalje reforme i djelovala bi kao jako pokretačko sredstvo za eliminiranje negativnih unutarnjih i vanjskih aktera u Bosni i Hercegovini ali i u regiji. Zamjenik Brkić je izrazio nadu da će pozitivna odluka biti i donesena te da će Europsko vijeće u najkraćem roku zakazati i prvu međuvladinu konferenciju s Bosnom i Hercegovinom.

Snažna potpora nastavku integracije Bosne i Hercegovine u EU stizala je posljednjih tjedana sa sastanaka i kroz razgovore bosanskohercegovačkih i stranih diplomata i državnika, istaknuta je usklađenost vanjske politike sa Zajedničkom vanjskim i sigurnosnom politikom EU, s deklaracijama, stajalištima i odlukama.

Zamjenik Brkić istaknuo je kako je prošlog mjeseca Bosna i Hercegovina ispunila još jedan važan uvjet na putu ka europskim integracijama službenim otvaranjem pregovora o Sporazumu o statusu s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, poznatijom kao FRONTEX. Prošli tjedan usvojen je i Zakon o sukobu interesa u oba Doma Parlamentarne skupštine BiH. Zakon o sudu BiH je u statusu usuglašavanja, dok je Izborni zakon BiH ključna tema i otvoreno političko pitanje čije konačno rješenje također mora dobiti svoj konačni epilog kao jedan od prioriteta na europskom putu.

Pored aktivnosti koje provodi Vijeće ministara oko rada na Planu reformi za Plan rasta koji obuhvaća okvir od 2024.- 2027. godine i Program ekonomskih reformi 2024.-2026. godine. Kolegij za EU integracije usvojio je i Model usvajanja Programa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, čime je ispunjen jedan od ključnih preduvjeta koji je postavljen pred BiH.

Zamjenik Brkić istaknuo je suradnju i održavanje dobrosusjedskih odnosa u okviru proširenja i stabilizacije i podržavanje Zajedničkog regionalnog tržišta kao prioritete Bosne i Hercegovine.

Tijekom sastanka zamjenika Brkića sa zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika i sigurnosnu politiku NATO-a Javierom Colominom istaknuto je kako sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana ima izravan utjecaj na sigurnost Europe u cjelini.

Odnosi Bosne i Hercegovine i NATO saveza su u stalnom razvoju i česti posjeti NATO dužnosnika pokazuju da je BiH prepoznata kao vrijedan partner. Učinjen je značajan napredak u području borbe protiv korupcije, kontrole oružja i vojne opreme. Također, ove godine BiH je domaćin NATO simpozija čime se dodatno produbljuje suradnja bh. institucija i NATO alijanse.

Zamjenik Brkić i zamjenik pomoćnika Colomin složili su se kako posjet glavnog tajnika Stoltenberga u studenom prošle godine i sastanak NAC-a u Sarajevu u veljači ove godine ukazuje na činjenicu da se Bosni i Hercegovini i sigurnosnoj situaciji u regiji i dalje posvećuje pozornost koju zaslužuje.

Službeni ulazak Švedske u NATO alijansu primjer je nastavka politike „otvorenih vrata“ kojim se šalje jedinstvena poruka važnosti jačanja kolektivne sigurnosti, zaključeno je.