Danas Crkva slavi svetog Nikolu iz Mire, biskupa, zaštitnika djece i pomoraca te jednog od najpopularnijih svetaca, kako Zapadne tako i Istočne Crkve. Stoga je neobično da je jedino što pouzdano znamo o ovome svecu da je bio biskupom Mire u četvrtom stoljeću. Bio je i mučen za vrijeme cara Dioklecijana, ali je preživio. Ono što propušta povijest, obilno nadomješta legenda. Prema predaji, bio je jedinac u roditelja te je još kao dijete postio srijedom i petkom. Roditelji su mu umrli dok je bio mlad, pa ga je odgajao stric biskup. Imetak je razdijelio siromasima, te je zaređen za lektora i svećenika. Poznata je priča kako je trima siromašnim djevojkama koje nisu imale novca za miraz tijekom noći kroz prozor ubacio po vrećicu zlata, kako bi se mogle propisno udati.

KUBAT AUTOMOBILE

Kad je biskup grada Mire umro, mjesno  ga je svećenstvo i narod izabralo za novoga biskupa toga grada. Bilo je to u vrijeme Dioklecijanovih progona, pa kad je Nikola neustrašivo nastavio propovijedati kršćansku vjeru, mjesne su ga vlasti dale uhititi, mučiti i okovanoga baciti u zatvor. Međutim, uskoro je kršćanstvo zadobilo slobodu, pa je Nikola pušten iz zatvora. Pripovijeda se da je ustao protiv Arijeve hereze, ali ga ne nalazimo na saboru u Niceji. Prema legendi, ipak je bio na koncilu te je čak u žaru rasprave pljusnuo Arija. Stoga je bačen u tamnicu, ali su ga Krist i Marija oslobodili. Bio je revan pastir svoga stada, kako u duhovnim tako i u materijalnim stvarima.

Pripovijeda se kako je nekom prilikom putujući morem smirio oluju, postavši tako zaštitnikom putnika i mornara. Tijelo svetoga Nikole nalazi se u talijanskom gradu Bariju. Budući mu se blagdan slavi oko Božića, tri vrećice zlata koje je dao onim trima djevojkama za miraz počelo se uspoređivati s darovima koje su tri mudraca donijela malom Isusu te je Nikolinje u mnogim krajevima, pa tako i u nas, postalo božićnim običajem u kojemu se daruju djeca. Sveti Nikola je svetac zaštitnik djece, putnika i pomoraca. Časti se i na Zapadu i na Istoku, te je neizmjerno popularan u Rusiji koja ga, uz svetoga Andriju, smatra svojim zaštitnikom. Zaštitnik je i Grčke, Apulije, Sicilije i Lorene.

U ikonografiji ga prikazuju kao biskupa koji u spomen na svoje dobročinstvo drži tri vrećice zlatnika ili tri zlatne kugle. Prikazuje se i s brodom ili sidrom, kao zaštitnika pomoraca ili kao zaštitnika djece s malom djecom, javlja HKM.

Prema običaju djeca su prošle noći ulaštila svoje čizmice, a sveti Nikola je nešto u njih ubacio.