Ako Ukrajina želi išta izvući iz važnog summita čelnika EU-a koji se održava dana, trebat će joj potpora mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se dosad snažno se opirao naporima Kijeva da se pridruži EU, ali i njegovim molbama za pomoć.

KUBAT AUTOMOBILE

“Mi smo glas zdravog razuma u Europi”, rekao je Orban u mađarskom parlamentu uoči summita, pa dodao: “Rat, korupcija, veliki poljoprivredni sektor i loše postupanje s mađarskom manjinom diskvalificiraju Ukrajinu od skorog pridruživanja EU-u”.

Simboličan poziv Ukrajini da započne službene pregovore na vrhu je dnevnog reda dvodnevnog sastanka u Bruxellesu, zajedno s obećanim iznosom od 54 milijarde eura iz fondova EU-a za opskrbu ukrajinskog gospodarstva do 2024., te dodatnih 24 milijarde eura u vojnoj potpori.

Zelenskom je tjedan loše počeo u Americi. Danas bi mogao postati još gorim

Mađarski prigovori prijete da će loš tjedan učiniti još gorim za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Njegov posjet Washingtonu nije uspio osigurati 61 milijardu dolara američkih vojnih sredstava. Blokirali su ih republikanski zastupnici.

“Ako ne bude pozitivnih vijesti iz Bruxellesa, to će značiti da je Putin stavio veto na ovu odluku”, upozorio je ukrajinski čelnik, izričito optuživši Budimpeštu da stoji na putu. Mađarska bi mogla blokirati sve što Kijev traži, unatoč širokoj podršci Ukrajini iz drugih prijestolnica EU. Novi poljski premijer Donald Tusk upozorio je da je “apatija prema Ukrajini neprihvatljiva”.

Međutim, kako su čelnici EU-a počeli pristizati u Bruxelles kasno sinoć, naznake mogućeg kompromisa počele su izlaziti na vidjelo. Tako je Europska komisija a objavila je da deblokira oko 10,2 milijarde eura od više od 30 milijardi eura sredstava EU-a za Mađarsku koja su bila zamrznuta zbog zaostajanja u vladavini prava.

Europska komisija pokušava smekšati Orbana

Iako se otključavanje sredstava uvelike smatra pokušajem omekšavanja Orbanove pozicije, dužnosnici u Bruxellesu poriču da su bili ucijenjeni. I mogu ukazati na dan ranije donesen zakon u Mađarskoj koji vraća pravo mađarskim sucima da se obrate Europskom sudu za preliminarnu odluku.

Promjena kaznenog zakona bila je jedna od mnogih promjena koje je zahtijevao Bruxelles. Većina drugih čelnika EU čvrsto stoji iza Kijeva. Čak i slovački Robert Fico, koji je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, kaže da će podržati početak pregovora o ulasku Kijeva u EU.

Nekoliko sati nakon što je predsjednik Zelenski napustio Washington, gdje nije uspio deblokirati američku pomoć, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla je Europskom parlamentu: “Moramo dati Ukrajini ono što joj treba da bude jaka danas, tako da može biti jača sutra za stolom kada ona pregovara o dugotrajnom i pravednom miru za Ukrajinu.”

Zelenskom očajnički treba napredak na summitu EU

Zelenskom je očajnički potreban napredak na summitu EU-a i pokušao je zvučati optimistično tijekom posjeta Norveškoj: “Bili smo vrlo konstruktivni. Učinili smo apsolutno sve, ispunili smo preporuke Europske unije.”

Europska komisija je sugerirala da je sada ispunjeno šest od sedam preduvjeta za početak službenih pregovora o pristupanju.

Budimpešta to osporava, optužujući Bruxelles da je spustio ljestvicu kako bi pomogao Kijevu. Predsjednik Zelenski viđen je u nedjelju u intenzivnim razgovorima licem u lice s Viktorom Orbanom u Argentini. Razgovor je ukrajinski predsjednik kasnije opisao kao “krajnje iskren”.