U sklopu Europskog projekta Ryco SuperSchools učenici srednje škole iz Smederevske Palanke ovog tjedna borave u posjeti općini Kiseljak.
Riječ je o uzvratnoj posjeti, prije par mjeseci učenici i profesori SŠ ”Ivan Goran Kovačić” Kiseljak, boravili su u Smederevskoj Palanki u sklopu navedenog projekta.

Učenici su sa svojim profesorima i ravnateljicom došli u Kiseljak provesti edukativni tjedan, koji su obilježile terenska nastava i radionice.
Tom prilikom, u Vijećnici Općine održan je prijem za učenike i profesore, gdje načelnik Mladen Mišurić Ramljak predstavio općinu Kiseljak kroz povijest do njenih današnjih infrastrukturnih projekata.

Uz domaćina općinskog načelnika, goste su pozdravili i zaželjeli im dobrodošlicu predstavnici vjerskih zajednica s područja naše općine, župnik župe Sv. Ilija Prorok, fra Antun Perković, predstavnik Medžlisa IZ Kiseljak Abdusamed ef. Šljivar i protojerej Miljan Rađenović.

Superschools je RYCO-ov program školske razmjene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj podržati procese izgradnje mira i pomirenja, te Inter kulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Program je dio multidonorskog projekta „Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički financiraju Europska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi ga Njemačka međunarodna organizacija za saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za suradnju mladih (RYCO).

Program školske razmjene daje priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim dijelovima naše regije.

Projekt preko kojeg su se škole povezale ”Pojedinačno smo kap zajedno smo izvor”, povezao je srednjoškolce čije sredine imaju izvor mineralne vode a povezat će i općine, Smederevsku Palanku i Kiseljak, čiji su prvi kontakti već ostvareni.

 

Foto: Tijana Jelena Lovrić/Kiseljak.info