Uoči sutrašnjeg glasanja o novom sazivu Vijeća ministara sinoć je u istočnom Sarajevu zapaljeno vozilo bliskog suradnika budućeg ministra sigurnosti Nenada Nešića, čijem se izboru protivi dio dužnosnika SNSD-a Milorada Dodika, što bi moglo ugroziti potvrdu državne vlade.

Nešiću je vozilo zapaljeno ispred njegove kuće

Prije nekoliko dana u podmetnutom požaru posve je izgorio skupocjeni terenac Predraga Nešića, zastupnika Demokratskog narodnog saveza (DNS) i brata čelnika te stranke i kandidata za ministra Nenada Nešića. Vozilo je zapaljeno ispred obiteljske kuće u istočnom Sarajevu nedugo nakon što je objavljeno da bi Nešić trebao biti ministar.

Sinoć je, pak, zapaljeno vozilo u vlasništvu dužnosnika DNS-a Aleksandra Sladoja, koji je bio vijećnik u Skupštini Općine Istočno Sarajevo. Jučer su na konferenciji za novinare dužnosnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz istočnog Sarajeva izrazili protivljenje Nešićevu izboru ne isključujući mogućnost da u srijedu ne glasaju za novi saziv Vijeća ministara. Zbog toga je Dodik pozvao nezadovoljne dužnosnike s kojima će razgovarati o prijeporima.

Nešić je povezan s kriminalom?

Za Nenada Nešića dio medija navodi da je povezan s više kriminalnih i koruptivnih djela, a s čela javnog poduzeća Cesta Republike Srpske smijenio ga je SNSD Milorada Dodika tijekom 2020. U međuvremenu se približio oporbenim strankama Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) i Partiji demokratskog progresa (PDP), koje su na općim izborima prošle godine nastupile ujedinjene protiv SNSD-a.

Nakon objave rezultata DNS Nenada Nešića ponovno se vratio u okrilje stranke Milorada Dodika. Nedavno je predložen za ministra sigurnosti BiH te je prošao provjere nadležnih sigurnosnih agencija i Središnjeg izbornog povjerenstva. Ako zastupnici Dodikova SNSD-a ustraju u protivljenju izboru Nešića, sutra bi mogle nedostajati potrebne 22 ruke u Zastupničkom domu za izbor novog saziva Vijeća ministara BiH, kojemu je na čelu Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.