Sud Bosne i Hercegovine danas je oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. Veljače 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Sud BiH je oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe. Sud je naložio vraćanje oduzetih predmeta optuženima u ovom slučaju.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u veljače 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili prometnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u prometnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, obitelj Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud je donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je stavljena točka na priču oko toga da je mladić stradao u prometnoj nesreći.

Dupovac i Barić su policajci Ministartva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela “Kristal” na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Sud BiH u julu prošle godine potvrdio je optužnicu protiv navedenih osoba, a u kojoj je navedeno da je, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su:

neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi su se teretili za organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon počinjenog kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

“Sedam godina traje naša agonija, borba u kojoj pokušavamo da se izborimo za ono što bi trebalo biti samorazumljivo – da pravosudni sistem štiti građane od kriminalaca, a ne da se građani moraju štiti i boriti protiv sistema koji je kriminalan”, navela je, između ostalog, u pismu upućenom medijima Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića.

radiosarajevo.ba