Narodni evropski savez kojim rukovodi Nermin Ogrešević i Stranka za BiH čiji je predsjednik Semir Efendić, sinoć su objavili priopćenje u kojem su poručili svojim koalicijskim partnerima iz “Osmorke” da zaustave pregovore s Miloradom Dodikom i SNSD-om.

KUBAT AUTOMOBILE

Tim povodom oglasio se i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, tvrdeći da je Osmorka i dalje stabilna.

Konaković je u intervjuu za Raport istakao da donekle razumije stav NES-a i SBiH.

“Nije lako ostati imun na jedan novi val negativnih izjava Milorada Dodika i procesa u kojima se ponaša neustavno. Nakon početne faze u kojoj su tonovi bili drugačiji, sad smo dobili nove negativne poteze. Ne možemo svi ostati imuni na to. Možda vidimo drugačija rješenja, ali općenito imamo svi isti stav”, izjavio je Konaković.

Smatra da “politika konflikta” više odgovara Dodiku.

“Ja sam pristalica da mi svojim djelima i angažmanima zaustavimo njegovo negativno djelovanje. I kroz parlamente, kroz institucije BiH vratimo stvari na pravi kolosijek. Ne mislim da će ovo napraviti neki problem unutar Osmorke. Mi ćemo se uskoro sresti i o tome razgovarati”, kaže Konaković.

Na pitanje je li Osmorka stabilna, Konaković odgovara: “Pa, ja mislim da jeste. Ne vidim logiku da bi netko u ovoj fazi napravio neku samoubilačku misiju i zaustavio nešto što je ljudima dalo tračak nade. Ima stvari koje trebamo analizirati”, istakao je Konaković.

Inače, kako javljaju sarajevski mediji čelnici “Osmorke” sutra u 11 sati sastat će se u Konjicu kako bi razmotrili stanje u koaliciji nakon što su čelnici NES-a i Stranke za BiH zatražili da se obustave pregovori sa SNSD-om Milorada Dodika nakon što je u Narodnoj skupštini RS usvojen zakon o nepokretnoj imovini i nakon najava da će “SNSD-ov Bošnjak” Denis Šulić biti ministar u Vijeću ministara BiH.