Tisuće kosovskih Srba danas su na skupu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice optužile EU da ne slijedi Briselski sporazum čiji je jamac i poduprli sunarodnjake da, u znak prosvjeda zbog odluke vlade u Prištini o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napuste dužnosti u institucijama Kosova.

Odluka o povlačenju predstavnika Srba iz kosovske vlade, parlamenta i lokalne uprave na sjeveru, te iz pravosuđa i policije Kosova, donesena jučer, bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina.

“Priština je pljunula u lice Europskoj uniji”

S današnjeg skupa poručeno je da Europska unija i Bruxelles, kao kreatori i jamci provođenja Briselskog sporazum iz 2013. godine, imaju punu odgovornost što taj dokument nije dosljedno i u potpunosti primijenjen, ponajprije u pogledu obveza Prištine o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO).

“Briselski sporazum je uništen i postao je mrtvo slovo na papiru”, “Priština je pljunula u lice Europskoj uniji koja je jamac sporazuma”, “Danas branimo sporazum koji je Priština potpisala, a ne priznaje ga”, “Priština praktično poništava i sporazum i međunarodno javno pravo”, neke su od poruka desetak govornika s jednosatnog prosvjeda.

“Mi imamo jednu državu – Srbiju”

Sunarodnjake su na skup pozvali predstavnici Srpske liste i zatražili da dođu sa srpskim zastavama, kako bi “na miran i dostojanstven način pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsjednik Aleksandar Vučić”.

Okupljeni su, uz stotine nacionalnih zastava, istaknuli transparente “Dosta nam je Kurtijevog terora!”, “Mi imamo jednu državu – Srbiju!”, “Zbog naše djece – nema predaje!”, “Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?”, “Ja sam Srbin i ovdje je sve moje”, “Europo, imaju li naša djeca pravo na slobodu?”

Dekanica Ekonomskog fakulteta: Borimo se goloruki, ali srcem prepunim ljubavi

Okupljenima su se između ostalih obratili dekanica Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović, ravnatelj KBC-a Kosovska Mitrovica Zlatan Elek i sutkinja Ljiljana Stevanović.

“Borimo se goloruki, ali srcem prepunim ljubavi prema zemlji koja nas je iznjedrila. Živjela Srbija”, rekla je dekanica Vujović.

“I danas se naši saniteti zaustavljaju, zastrašuje se naše medicinsko osoblje, oduzeti su nam lijekovi, medicinska oprema, sanitetski materijal… Ništa nije vraćeno, a morali smo pisati i kazne. Prekršaj je što smo htjeli liječiti naše oboljele”, kazao je liječnik Elek.

Kosovski premijer optužuje Beograd

Podsjetimo, skup je najavljen nakon posljednjih promjena koje su se dogodile nakon smjene kosovskog policijskog šefa Nenada Đurića. Njegova smjena popraćena je davanjem ostavke na sva mjesta u prištinskim institucijama, koja je jutros i službeno obavljena.

U međuvremenu je održana posebna sjednica vlade, a srpski predsjednik Vučić sastao se s veleposlanicima Rusije i Kine, a potom i s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, s kojima je razgovarao o odredbama Briselskog sporazuma.

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je Beograd da destabilizira situaciju, a Srbe pozvao da ne napuštaju kosovske institucije, nakon što su oni priopćili da izlaze iz vlade i kosovskih tijela, pravosuđa i policije, dobivši potporu srpske premijerke Ane Brnabić.

Kurti: Jasno je, Vučić je prevario Amerikance i Europljane

Kurti je optužio Beograd da nije pričekao ni rok od tri tjedna, na koliko je njegova vlada odgodila uručivanje opomena zbog odbijanja Srba da prihvate preregistriranje vozila sa srpskim tablicama na kosovske (RSK), već je odmah počeo destabiliziranje situacije na terenu.

Kurti je, prema izvješćima lokalnih medija, poslije odluke kosovskih Srba da napuste kosovske institucije, ocijenio da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić prevario SAD i EU.

“Jasno je o čemu se radi. Predsjednik Srbije je prevario i razočarao Amerikance i Europljane. On se često sastaje i koordinira s ruskim veleposlanikom u Beogradu i Srbija postaje oruđe u rukama Kremlja”, napisao je Kurti na Facebooku.