Magnezij je jedan od najvažnijih minerala prisutnih u našem organizmu. Od iznimne je važnosti za održavanje fiziološke i metaboličke ravnoteže jer sudjeluje u osiguravanju prijeko potrebne energije naših stanica, neophodan je za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava.

Isto tako, magnezij je važan za neuromuskulaturni prijenos i mineralizaciju kostiju, odgovoran je za aktivnost kalcijevih kanala, regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, štiti živce, održava zdravo funkcioniranje prostate te regulira rad štitnjače. Upravo je zbog toga, upozoravaju liječnici, vrlo važno da u organizmu ne dođe do njegovog pomanjkanja.

Kako donosi Women’s Health, do nedostatka magnezija dolazi najčešće zbog nepravilne prehrane, pretjerane konzumacije alkohola, kave i velikog unosa rafiniranog šećera. Simptomi koji ukazuju na to da bi mogla biti riječ o njegovom nedostatku jesu gubitak apetita, mučnina, povraćanje, umor i osjećaj slabosti, koji su ujedno neki od najranijih znakova.

Ako se nedostatak magnezija ne primijeti na vrijeme, mogu se javiti ozbiljniji simptomi poput grčeva u mišićima, epileptičkih napadaja te nepravilnog kucanja srca.

”Magnezij je esencijalni mikronutrijent, što znači da ga moramo unositi u relativno malim količinama prehranom ili suplementima. Ako ga nemamo dovoljno, naše tijelo jednostavno neće ispravno funkcionirati, što može ozbiljno utjecati na naše zdravlje”, objašnjava liječnik Scott Keatley.

Uz uzimanje suplemenata, hrana koja u sebi sadrži magnezij te bismo ju trebali konzumirati što češće jesu orašasti plodovi, kakao, sjemenke, cjelovite žitarice, tofu, avokado, neke vrste masne ribe te lisnato zeleno povrće.