Ministri vanjskih poslova zemalja EU danas će u Briselu održati sastanak na kojem će između ostalog razgovarati i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Uoči sastanka, ministri vanjskih poslova izdvojili su vrijeme za razgovore s medijima, a jedan od onih koji se osvrnuo na situaciju na Zapadnom Balkanu je i šef finske diplomacije Pekka Haavisto.

“Mislim da je geopolitika krucijalna u ovim trenucima. Vidimo problem u BiH, političke turbulencije u Crnoj Gori. Moramo ostati posvećeni Zapadnom Balkanu, te podržati Sjevernu Makedoniju i Albaniju ka njihovom putu prema EU što je prije moguće”, rekao je Haavisto.

Također, objasnio je kako je jedna od tema na današnjem sastanku i Ukrajina te se osvrnuo na eventualne pregovore između Ukrajine i Rusije.

“Vrijeme pregovora je nešto što Ukrajina treba da definira. Oni imaju jasne ciljeve kada je riječ o vraćanju okupiranih dijelova. Nakon toga, razgovori o primirju će biti mogući”, zaključio je Haavisto.

Osim tema koje se tiče ruske agresije na Ukrajinu i Zapadnog Balkana, šefovi diplomacija raspravljat će i o situaciji u Libanu, nedavno održavnom klimatskom samitu COP27 te drugim pitanjima.