Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) uputio je danas poziv, kako ih oni zovu, probosanskim strankama (zapravo bošnjačkim), okupljenim oko “Pokreta za državu” u Republici Srpskoj.

U tom pismu SDA poziva bošnjačke stranke da se ujedine protiv SNSD-a i HDZ-a BiH tj. srpskih i hrvatskih političkih predstavnika koje su optužili za antidaytosnko djelovanje. Novost u politici SDA je otvoreno kritiziranje djelovanja međunarodne zajednice koju optužuju za inertnost prema SNSD-u i podršku HDZ-u BiH.

“Bosna i Hercegovina je već godinama izložena sve drskijim pokušajima derogiranja njene državnosti, opstrukcijama, blokadama i zastojima koji narušavaju funkcionalnost njenih institucija, te otežavaju i usporavaju euroatlantski put i opći napredak zemlje.

SNSD kontinuirano nasrće na državu, prijeti odcjepljenjem, blokira državne institucije i istovremeno provodi višedesetljetnu diskriminaciju i aparthejd nad građanima entiteta RS koji ne pripadaju srpskom narodu”, navodi se na početku priopćenja.

Dalje navode da je kriza koju kreira SNSD u proteklom mandatu vratila Bosnu i Hercegovinu u fokus svjetske javnosti kao potencijalno žarište novih sukoba.

“Dodikova politika bila je i dalje jeste ozbiljna prijetnja miru i stabilnosti, naročito ako se uzme u obzir regionalni kontekst i zagovaranje ‘srpskog sveta’ od određenih krugova iz Beograda, kao i otvorena suradnja s Rusijom. SNSD je na državnom nivou djelovao u koordinaciji s HDZ-om BiH, koji, s druge strane, nije dozvoljavao formiranje vlasti u FBiH, koristeći blokade kao mehanizam ucjene za izmjene Ustava i Izbornog zakona”, smatraju u SDA.

Kolegij SDA je mišljenja da su predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini imali obavezu i potrebne mehanizme kojima su mogli efikasno sankcionirati i zaustaviti, kako oni to tumače, antidejtonsko ponašanje SNSD-a i HDZ-a BiH.

“Nisu to učinili. Svjedočimo mlakom, nedovoljno efikasnom ili čak potpuno pogrešnom odgovoru međunarodne zajednice na izvore kriza s kojima se Bosna i Hercegovina suočava. SNSD-om se skoro i ne bave, izuzev neproduktivnih individualnih sankcija kadrovima te stranke. HDZ-om BiH se bave, ali tako da pomažu toj stranci izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH”, dodali su.

U isto vrijeme, kako navode, dio predstavnika međunarodne zajednice se bavi Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotima, ali tako da predano rade na stvaranju i širenju razdora među političkim strankama koje ih predstavljaju.

“Time se namjerno slabi probosanski politički blok, kako bi podijeljen mogao postati inferioran u odnosu na SNSD i HDZ BiH. Utjecaj probosanskih političkih stranaka, koje imaju podršku skoro dvije trećine građana Bosne i Hercegovine, uporno se pokušava svesti na jednu trećinu, u tzv. „bošnjačku kvotu“, što je situacija u kojoj će SNSD i HDZ BiH imati punu kontrolu nad svim procesima u državi. Podijeljeni, takvom utjecaju se nećemo moći suprotstaviti. Udruženi u obrani interesa Bosne i Hercegovine, možemo sigurno”, navodi se.

U SDA smatraju kako se sadašnja situacija lako i jednostavno može preokrenuti u njihovu korist.

“Da tenzije i pretjerana rivalstva između političkih stranaka koje predstavljaju bosanskohercegovačke patriote nisu nužni, pokazao je i dokazao primjer koalicije ‘Pokret za državu’ u entitetu RS. Stvaranje jedinstvenog fronta probosanskih stranaka u entitetu RS, podređivanjem stranačkih ili osobnih interesa interesima države Bosne i Hercegovine, nagrađeno je podrškom građana i osvajanjem pet mandata u Narodnoj skupštini RS-a”, dodali su,

Posljednje pismo stranaka koje čine “Pokret za državu” upućeno OHR-u također je, mišljenja su u SDA, potvrda sposobnosti da zajednički artikuliraju političke stavove i tako ih efikasnije zastupaju.

“Taj pristup može poslužiti kao smjernica za dalje političko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina susreće.

-Prirodna rivalstva među strankama probosanskog političkog spektra se ne smiju, željom stranaca, pretvoriti u neprirodna i po narod i državu štetna neprijateljstva. Borba za vlast i stranačke interese ne smije biti preča od borbe za interese i dobrobit zemlje”, dodali su.

Na kraju su pozvali sve stranke okupljene u “Pokret za državu” kako bi se izbjegla “zamka međusobnih iracionalnih sukoba”.

“Umjesto toga, udružimo se u interesu države Bosne i Hercegovine, napravimo široku programsku koaliciju koja će stabilizirati situaciju i koja će imati dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotne političke ciljeve. Zajednički definirajmo stavove o ključnim pitanjima kao što su izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Posvetimo u potpunosti naredni mandat ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbu protiv korupcije, rasteretiti gospodarstvo, povećati primanja građana, osigurati stabilan energetski sustav, zaštititi okoliš, te unaprijediti svaki segment života naših građana, navodi se u pozivu SDA upućenom bošnjačkim strankama okupljenim oko ‘Pokreta za državu’ u Republici Srpskoj.”