Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) od rujna 2020. godine pa sve do studenoga ove godine u evidenciju dronova upisala je 213 tih letjelica čiji su vlasnici podnijeli zahtjev za upis, potvrđeno je za Nezavisne novine iz BHDCA.

Caffe restaurant Kort Kiseljak

Naime, pravilnikom o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima propisano je da vlasnik, odnosno operater drona čija masa prije polijetanja iznosi od 249 grama do 25 kg ima obvezu upisa drona u evidenciju BHDCA. Kako dodaju, ako se operacije dronom obavljaju u zoni zračne luke, potrebna je, osim odobrenja BHDCA, i suglasnost nadležne jedinice kontrole zračnog prometa.

– Svako nepridržavanje uvjeta i svako kršenje zabrana propisanih pravilnikom povlači odgovornost vlasnika i obvezu Direkcije da postupi u skladu sa Zakonom o civilnom zrakoplovstvu BiH, zakonima kojim se uređuje funkcioniranje tijela uprave BiH te pravilnikom o nadzoru u civilnom zrakoplovstvu te poduzme mjere za nepridržavanje i kršenje zabrana – navode iz BHDCA.

– Ovim putem pozivamo sve vlasnike dronova u BiH koji još nisu podnijeli zahtjev za upis drona u evidenciju da to učine. Također je potrebno i poštivanje ostalih propisanih uvjeta i zahtjeva kako ne bi dolazilo do narušavanja, prije svega, sigurnosti letenja ili prouzročenja materijalne štete – ističu iz BHDCA.