Benjamin Netanyahu nedvosmisleno je pobijedio na izraelskim izborima. Njegov desničarski religijski blok osigurao je 64 od 120 mjesta u parlamentu nakon što su prebrojani svi glasovi.

Likud, stranka 73-godišnjeg bivšeg premijera, bit će najveća stranka u izraelskom parlamentu Knessetu s 32 zastupnička mjesta, što je više od 24 mjesta koja je osvojila stranka Yesh Atid (Ima budućnosti) premijera u odlasku Yaira Lapida, objavili su izraelski mediji.

Lapid: Izrael je iznad svih političkih pitanja

Lapid je telefonom kontaktirao Netanyahua kako bi mu poželio sreću radi dobrobiti izraelskog naroda i države Izrael.

Izrael je iznad svih političkih pitanja, napisao je Lapid na Twitteru nakon telefonskog razgovora. Rekao je da je svim ministarskim uredima naložio pripremu mirne primopredaje vlasti.

Prvi put u povijesti Izraela krajnje desničarski savez je zauzeo treće mjesto po broju osvojenih mandata. Religijska cionistička stranka Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira osvojila je 14 mjesta te će vjerojatno igrati odlučujuću ulogu za Netanyahua i njegovu vladu. Ljevičarska stranka Meretz i arapska stranka Balad nisu uspjele prijeći izborni prag od 3.25 posto.

Peti izbori u tri i pol godine

Izbori u utorak bili su peti u tri i pol godine, a raspisani su nakon što se vladajuća koalicija od osam stranaka raspala u lipnju, izgubivši većinu u parlamentu nakon samo 12 mjeseci. Izlaznost je iznosila relativno visokih 71.3 posto.

Predsjednik Isaac Herzog ima vremena do 16. studenog da odabere kandidata koji će oformiti novu vladu. Kandidat će tada imati 28 dana da uspostavi koaliciju s mogućim produžetkom od 14 dana.