KINA je u ponedjeljak uspješno lansirala treći i posljednji dio svoje nove svemirske postaje Tiangong, a ostaci rakete teške 23 tone će ovoga vikenda pasti negdje na Zemlju. Problem je u tome što nitko ne zna gdje će točno završiti.

KUBAT AUTOMOBILE

Modul Mengtian, u kojem se nalaze znanstveni eksperimenti, lansiran je na kineskoj raketi Long March 5B. Nakon što je modul dostavljen u orbitu, odvojio se od rakete.

Za razliku od većine modernih raketa koje su dizajnirane da padnu u zabačeni dio Tihog oceana, Long March 5B je nakon odbacivanja modula počeo kružiti oko Zemlje te nije poznato gdje će pasti prilikom svog ponovnog ulaska u atmosferu, do čega bi trebalo doći u petak navečer ili u subotu ujutro.

Mada nitko ne kontrolira putanju rakete te nije poznato gdje će se srušiti, mala je vjerojatnost da će njeni ostaci pogoditi naseljeno područje, piše Business Insider.

Prognoza: Padat će dijelovi rakete

Stručnjaci s obzirom na situaciju mogu samo procijeniti koliki će dio rakete Long March, koja je otprilike velika kao deseterokatnica, udariti u Zemlju. Dio će vjerojatno izgorjeti prilikom prolaska kroz atmosferu, no sama raketa je prevelika da bi u potpunosti “isparila”.

“Procjena je da će ulazak u atmosferu preživjeti 20 do 40 posto mase nekog velikog objekta”, kazali su za Business Insider stručnjaci iz američke neprofitne organizacije Aerospace Corporation.

Dodaju da na području na koje bi mogle pasti krhotine živi oko 88 posto stanovnika Zemlje, no samo par posto njih prebiva u gusto naseljenim područjima. Većina tog prostora otpada na oceane i nenaseljene dijelove kontinenata.

Unatoč tome, čelnici svemirskih agencija osudili su kinesku praksu nekontroliranog vraćanja u atmosferu, rekavši da to predstavlja rizik za ljudske živote i imovinu.

Postoje potisnici za višekratnu upotrebu, poput onih kompanije SpaceX, koji se kontrolirano spuste na površinu te se mogu koristiti u narednim misijama. NASA-ini potisnici obično su padali kroz atmosferu pomoću padobrana, i to u predvidljivo područje.

Ovo nije prvi takav slučaj

Ovo je četvrti put da ostaci kineske rakete Long March 5B ugrožavaju ljudske živote. Nakon svakog takvog lansiranja (2020., 2021. i u srpnju 2022.) njeni dijelovi su pali na Zemlju.

U svibnju 2020. krhotine jedne od tih raketa otkrivene su u blizini dva sela u Obali Bjelokosti, navodno uzrokujući materijalnu štetu. Kina je 2021. rekla da su ostaci rakete pali u Indijski ocean blizu Maldiva.

“Je li to namjerno nepoštivanje međunarodnih smjernica? Ili se radi o lošem dizajnu? Što god da je razlog, žalosno je što to stavlja mnoge ljude u opasnu situaciju”, rekao je John Logsdon, osnivač Instituta za svemirsku politiku Sveučilišta George Washington u SAD-u.

Znanstvenici su u istraživanju koje je u srpnju objavljeno u časopisu Nature procijenili kako postoji otprilike 10 posto šanse da će u sljedećih deset godina krhotine pogoditi jednu ili više osoba. Ne radi se samo o prijetnji koju predstavljaju kineske rakete, u našu atmosferu konstantno padaju sateliti i komadi nepoznatog svemirskog otpada.

“Ako bacite kocku previše puta, nekome će se posrećiti”, rekao je astronom Jonathan McDowell s Harvarda koji prati objekte u Zemljinoj orbiti.

Konzultant Ted Muelhaupt iz organizacije Aerospace Corporation rekao je za Business Insider da predmeti teški najmanje jednu tonu svakog tjedna padnu na Zemlju.