U predvečerje obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne i pada grada heroja Vukovara, diljem Bosne i Hercegovine od Posavine preko Središnje Bosne pa sve do Hercegovine, Mladež HDZ BiH organizirala je ,,Večer sjećanja”.

Predstavnici Mladeži HDZ-a BiH Kiseljak, članovi obitelji poginulih, udruge Domovinskog rata, politički predstavnici Hrvatskog naroda, te brojni građani Kiseljaka upalili su svijeće na središnjem spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Kiseljaku.

U predvečerje obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne i pada grada heroja Vukovara, diljem Bosne i Hercegovine od Posavine preko Središnje Bosne pa sve do Hercegovine, Mladež HDZ BiH organizirala je ,,Večer sjećanja”.

Večer sjećanja je poseban događaj, osobito za Hrvate u Bosni i Hercegovini, jer je u vrijeme žrtve grada heroja Vukovara prije 31 godinu krenula i borba za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Tradicionalnim obilježavanjem ,,Večeri sjećanja” Mladež HDZ BiH pa tako i ovdje u Kiseljaku odala je poseban pijetet svim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata i skrušeno se prisjetila žrtve grada heroja Vukovara ali i svih drugih hrvatskih stratišta.

Snaga i zajedništvo koje su tada pokazali hrvatski branitelji trebaju biti nit vodilja i na ponos svima nama koji se u ,,Večeri sjećanja” prisjećamo zajedničke žrtve koju je naš narod prošao prije 31 godinu“, izjavio je prilikom paljenja svijeća zamjenik predsjednika Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine Boris Mrnjavac.

Dodao je kako ga raduje ovako veliki broj mladih koji su nazočni na ovoj važnoj obljetnici.

Pored Kiseljaka, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se obilježava 18. studenoga na dan sloma obrane grada, obilježen je i u brojnim drugim bh. gradovima u organizaciji Mladeži HDZ-a BiH.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Kratki govor o povijesti događaja održao je prof. dr. Ivo Miro Jović, te nazočne pozvao na molitvu.

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom središnja svečanost održana je danas, 17. rujna 2022. u Vukovaru.

U sklopu prigodnog programa bila je budnica ulicama Grada Vukovara i mimohod ratnih zastava te taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, kao i prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne.

Kiseljak.info