Osam od deset osoba u Britaniji ne podržava trenutnu vladu, pokazala je anketa YouGov u utorak, dok se zemlja nosi s ekonomskom krizom pojačanom sada napuštenim nastojanjima premijerke Liz Truss da provede radikalne porezne reforme.

Anketa je pokazala da 77 posto Britanaca ne odobrava vladu konzervativaca, što je najviši postotak neodobravanja u 11 godina, pokazali su rezultati.

YouGov je također rekao da devet od deset Britanaca, ili 87 posto anketiranih, misli da vlada loše upravlja ekonomijom, što je udarac za stranku koja se povijesno hvalila svojim rezultatima u fiskalnoj disciplini.

Druga istraživanja javnog mnijenja pokazala su također opadajuću podršku Konzervativnoj stranci u proteklim tjednima nakon što je plan o smanjenju poreza šokirao ulagače, uzrokujući tolika previranja na tržištu obveznica da je središnja banka morala intervenirati.

Uoči vikenda premijerka Liz Truss smijenila je ministra financija Kwasi Kwartenga, koji je svojim kontroverznim planom o smanjenju poreza bogatima, a velikom zaduživanju države izazvao poremećaje na britanskim financijskim tržištima.

Novi ministar financija Jeremy Hunt najavio je povećanje poreza i veću kontrolu javnih financija.